2018-03-28 441 浏览
蒸海鲜就食得多,呢一间小渔港都系第一次试。出地铁行大约五分钟就到,都成九点半,但楼面都几多人,未至于坐满,系呢个位置呢个钟数都有咁嘅人流都算好好。一行入餐厅已经闻到好香嘅味,睇真啲应该系蒸笼罩加埋啲海鲜味。楼面装修正常,属于旧香港嘅情怀咁,不过啲侍应姐姐服务态度真系好好,有礼貌又主动拎啲盐焗花生同酸乔头上台。见到我哋举手又快速行埋嚟落单,又会主动留意客人有咩需要,加茶加水都唔驶叫自动波做埋。我哋就叫咗由厨师发板嘅粥底海鲜火锅,免茶芥、免加一,样样海鲜都有,唔驶谂食乜,对于有选择困难嘅人就最好,同埋𠮶日食乜可以当日喺餐厅个facebook page睇到。开始蒸啲海鲜时,见到个罩都几搞笑,成顶尖草帽咁,不过都感受到餐厅老板都好有Heart,因为真系好少餐厅咁做,多数都系用玻璃煲盖。首先食嘅就系刺身冷盘,北寄贝爽口,虾挑走肠系基本,重点系佢好弹牙!另外仲叫咗个脆皮豆腐,外脆内软,好好食!而第一层嘅马友蒸嘅时间刚刚好,入口即溶,无腥味,有鱼味!对于啲唔食牛羊唔食腥嘅我真系觉得好好食!仲有大连鲍鱼,一个字:鲜!食食吓老板话有个配料区,如果嫌味道清就可以重口味返。其实呢间餐厅嘅嘢味道都系清淡嘅,但

冷盘

第一层

而第一层嘅马友蒸嘅时间刚刚好,入口即溶,无腥味,有鱼味!对于啲唔食牛羊唔食腥嘅我真系觉得好好食!仲有大连鲍鱼,一个字:鲜!食食吓老板话有个配料区,如果嫌味道清就可以重口味返。其实呢间餐厅嘅嘢味道都系清淡嘅,但系可以食出海鲜就系要食佢个鲜味,其实系唔需要有其他调味。

第二层

蟹蟹子
之后食嘅带子未完全去到全熟,不过对我嚟讲就刚刚好,唔系太熟就保持咗佢嘅软熟,同埋食得出带子系新鲜嘅货色。令我比较有惊喜嘅系蒜蓉蒸开边虾,虾肉爽口弹牙!蒜蓉味道刚刚好!贵妃蚌蒸到有少少硬,同埋可以配豉油蒜蓉汁一齐食,又系另一个感觉。象拔蚌仔鲜味十足,一打开个壳里面系胀卜卜嘅。蟹都好鲜味,不过无咩肉。

虫草蒸鸡

好多食评都话佢个虫草蒸鸡好食,我哋食完就觉得鸡有鸡味,不过有啲胸肉就蒸到比较鞋身。食到呢喥已经有少少饱,不过仲有个粥底!!好饱但个粥底煲到好绵,最后都忍唔住食晒。
蒸蟹
2018-03-27