鲜味与珈琲的超神奇化学作用ଘ(੭ˊ꒳​ˋ)੭🪄✧之前体验过两次其他coffee pairing都系配西餐同甜品但估唔到同拉面都可以系一个绝配 汤底既鲜味可以令咖啡有风味上既改变 变得更完整@damn.hk.official 主理人从事咖啡行业十多年 顶立 @damn_lab_tm 系其品牌咖啡概念一环 希望带出鲜味 咖啡同服务三为一体所以严格黎讲 顶立并非一间拉面店 而系一个咖啡实验室( ・ㅂ・)و ̑̑◦ Cold Brew (危地马拉 埃塞俄比亚 印尼)既然如此 先介绍主体既咖啡先 店家一律采用意大利著名品牌Gardelli Speciality Coffee出品既咖啡豆创办人曾获得世界咖啡烘焙冠军 尤其重视精品咖啡既独特性今期cold brew采用既blend前调会系花香 中调偏向焦糖 杏仁 而后调系乌龙茶味本身风味已经颇为丰富 下面再讲下同拉面交替进食既效果.ᐟ ◦ 天·顶立鸡白汤拉面以全鸡入汤既制作手法 再配合鱼介同大量蔬菜 汤底鲜甜同时亦算醇厚科普时间( •̀֊•́ ) ̖́- :鸡白汤含有大量蛋白质 少量脂肪同微量天然谷氨酸 会令珈琲中的酸甜感产生微妙的变化店家指会带出果酸感 而我就
鲜味与珈琲的超神奇化学作用ଘ(੭ˊ꒳​ˋ)੭🪄✧

◦ Cold Brew (危地马拉 埃塞俄比亚 印尼)
创办人曾获得世界咖啡烘焙冠军 尤其重视精品咖啡既独特性
本身风味已经颇为丰富 下面再讲下同拉面交替进食既效果.ᐟ

◦ 天·顶立鸡白汤拉面
店家指会带出果酸感 而我就饮到明显左既花香味Σ(Ꙭ )!

◦ 海·顶立海虾汤
男朋友点既海虾汤当然都系自家熬煮 更用左几款虾既虾壳虾膏
呢一款汤底鲜味更加浓更加直接 所以有更大量既天然谷氨酸.ᐟ‪‪‬
食完拉面后品尝酸甜感较高既咖啡 风味变得更加有层次 不禁边食边饮去感受
另外仲有幸试到佢地最新推出既云吞 馅料好饱满 同时有肉香又有海鲜既点缀.ᐟ‪‪‬

◦ 昭和风硬布丁/昭和风硬布丁烧
升级恶套装已经包左硬布丁 但好奇心驱使 我地仲试埋布丁烧(≖֊≖)
布丁部分其实都一样 用左日本晓鸡蛋 蛋用量比一般食谱多 仲加左cream cheese
出黎整体口感偏扎实但十分绵密 味道浓郁又唔过于甜腻
布丁烧版本将布丁版巨大化左 下层系蜂蜜蛋糕 增添一份自然既香甜 我更加喜欢(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)