2024-05-10
好友大肚唔食得刺身又想食海鲜,于是拣咗蒸海鲜。负责订枱嘅话喺openrice见食评唔错所以试一试。佢哋算系厨师发办形式,menu只写有几款海鲜,几款配菜,要落单时问侍应先知。我哋当日因为只得3个人,所以只可以拣$398/位𠮶款餐,另外有一款$498/位要6人以上先可以拣。上蒸海鲜之前先上一盘刺身,然后就系龙虾同斑马濑尿虾,侍应姐姐会全程帮你蒸,自己完全唔使郁手。佢先将龙虾头同脚拆落嚟放入锅煲粥,然后再喺上面蒸龙虾同濑尿虾,侍应姐姐会set好时间,够钟嗌佢过嚟就ok,佢会帮忙夹上嚟再放其他海鲜落去蒸,如是者直到你食到鸡件蒸乌冬为止,最后就系充满海鲜精华嘅粥。龙虾同濑尿虾好新鲜,而且濑尿虾将近有女仔前臂咁长,虾同扇贝都好食,沙白一般,青口我唔食唔知好唔好味。蛏子唔算大只但冇沙,另外仲有鲍鱼同马友。尾声的鸡件蒸乌冬有惊喜,鸡油渗晒落手打乌冬度,好够味,不过啲南瓜同芋头都偏硬。最后因为食到好饱,个粥食唔落要打包,但煲得好绵又好鲜,宵夜直接成兜食晒。
刺身拼盘
蛏子唔算大只但冇沙,另外仲有鲍鱼同马友。