2016-02-24
喺香港餐厅中要食一餐十全十美嘅广东菜,唔系容易嘅事,蒸、炒、烧、炸、炖、烤、焗,几乎所有餐厅都识得,也同样识做各种菜式,一定有一点餐厅特别专长做,另一类酒家又未必有这些菜肴,更有一些以汤水见称,所以话系要食一桌完美嘅菜式,倒不如我哋去一间餐厅就食佢哋专注而善长嘅煮食方法。由大厦搭几层升降机,踏出后就到餐厅,店员亲切嘅欢迎,确认booking后就带我经过鱼缸进入餐厅,闻到淡淡嘅稻草味,楼底高位置之间宽躺,选了大堂中央嘅位置,都唔会感到压迫,仲有电视可以一边睇剧一边系食饭!里面有三间房间,私人度较高,可不比客人订位,大堂有八张圆枱,跟窗边就有可以坐六人嘅卡位。食清蒸嘅菜式,除咗系对火候嘅考验,对食材嘅新鲜程度亦系关键之一。海鲜食材每日下昼新鲜送到餐厅,店员都话佢哋做蒸锅嘅,无咩特别嘅烹调,卖嘅就系各种新鲜海鲜!呢个好似草帽嘅,就系锅盖,密不透风保持著高温,下面有接近380度嘅蒸气热力,向上不停蒸煮,锅具嘅旁边有计时制,先可以煮到最适当嘅程度,比起九层塔或另一间连锁酒楼形式嘅石气锅都嚟得更方便。Sparkling water $38会个位都有一个茶几房,钳子用不同颜色区分,用来分别生与熟嘅食
由大厦搭几层升降机,踏出后就到餐厅,店员亲切嘅欢迎,确认booking后就带我经过鱼缸进入餐厅,闻到淡淡嘅稻草味,楼底高位置之间宽躺,选了大堂中央嘅位置,都唔会感到压迫,仲有电视可以一边睇剧一边系食饭!里面有三间房间,私人度较高,可不比客人订位,大堂有八张圆枱,跟窗边就有可以坐六人嘅卡位。 食清蒸嘅菜式,除咗系对火候嘅考验,对食材嘅新鲜程度亦系关键之一。海鲜食材每日下昼新鲜送到餐厅,店员都话佢哋做蒸锅嘅,无咩特别嘅烹调,卖嘅就系各种新鲜海鲜!
呢个好似草帽嘅,就系锅盖,密不透风保持著高温,下面有接近380度嘅蒸气热力,向上不停蒸煮,锅具嘅旁边有计时制,先可以煮到最适当嘅程度,比起九层塔或另一间连锁酒楼形式嘅石气锅都嚟得更方便。 Sparkling water $38 会个位都有一个茶几房,钳子用不同颜色区分,用来分别生与熟嘅食品,奇怪见到下面有一叠嘅碟,原来每当食完一道菜色,如果食到贝壳类嘅海鲜,店员都会帮我哋替换,各种安排到显得餐厅特别细心。 头盘小食有蚬肉豆豉,咸点味道浓郁,蚬内带点咬口,配搭爽口蔬菜。仲有指天椒、蒜蓉同XO酱,等待一阵食嘢嘅时候可以加落去。好!睇睇下菜牌先,用上红色包装分类清晰,蒸气石锅名菜分两个大小份量$ 98-188起,贝壳种$48-148/只款式都好多。 鲜腐竹新鲜排骨粥 $68
天气咁冬,大家先选择粥底,用鲜猪骨可再配腐竹或南瓜,先将佢哋放落锅底,最后先为大家分解!
食系一种艺术,识得食、食得精,如果餐厅安排得好,一餐饭嘅过程就会大大加分。识得食,就系要识得分食材何时为时令、食得精,就要选择食材中最好嘅产地。纽西兰水域清洁,令蚬中鲜甜,蒸好后蚬壳帮助保持原汁原味,我一手拎起,先尝尝肉汁,非常清甜!
提起鲍鱼,自然会谂起各款矜贵菜肴,好多时系餐厅食到唔同嘅鲍鱼,云云之中,最令我印象深刻,就系呢到嘅南非鲜鲍鱼,丰厚真为上品,烹调后非常有咬口。配上虫草花,虽然冇特别嘅味道,但营养丰富可以化痰止咳,对气管都好好。
蛏子,学名缢蛏,体质狭长形,蛏子王又长又肥大有三寸长,好似手指公咁粗,有两片瓣状薄贝壳,当系海鲜市场见到蛏子排成整齐,白色软滑嘅肉就会突出嚟,蛏子穴居于沿海泥沙中,所以系在烹调食用前一定要用清水养三、五小时,比佢吐尽沙,咁食起上嚟就唔怕啦!味道鲜美丰弹性,再配蒜蓉粉丝,食上嚟再更香口!
前辈讲过,以往餐厅聘用一位厨师前,会有一场测试,当老板尝试过后,认为满意才会正式雇用。所谓嘅考试,其实就系煮一餐饭,要佢煮几道菜试试味道,其中一道就系蒸肉饼,呢道菜差唔多每个广东人都识得煮,边个都食过嘅家常便饭,而测试就可以试到厨师嘅刀工,要食起嚟松滑、有咬口。
蒸肉饼,可以话系我系屋企最钟意食嘅菜式,蒸肉饼嘅配搭层出不穷,就好似男人嘅浪漫豆腐火腩饭咁,所有配菜都系肉饼嘅好朋友,咸鱼、马蹄、咸蛋等,都能成为一道又一道餐桌上抢手嘅小菜,而餐厅选用我哋喜欢嘅甜梅菜,将佢切碎后汇入猪肉中,当店员送上嘅时候肉质仲系好鲜嫩,睇得出手打嘅肉丸皱理比较多层次,当蒸熟后我哋每人有三粒,做成圆形嘅肉丸,切出嚟都更加厚身,夹埋梅菜就更有口感,自家制口味更特别,甜梅菜平衡到肉丸咸味,口味层次丰富。
文章上面提过要吃得时令,冬天最适合食萝卜,入秋之后,就系盛产嘅季节,天气愈冻、萝卜就愈靓,自古以来都有「佳蔬良药」之称,亦系穷人的人参,将快到中国新年,最记挂嘅就系腊味萝卜糕,冬天嘅时候食盆菜时,最底都会有萝卜,因为水分多又可吸收到个款食材嘅精华。简单配瑶柱,建议将佢蒸好后再焗一下先食,先会更容易蒸熟,少量瑶柱就可带出萝卜清甜,令一餐过后感觉暖身。
最后建议餐厅,当食客点好食物后,店家都太快将佢拎出嚟,但系我哋张枱嘅位置唔多,要放系茶几到,要等一道菜色蒸好后,先接着另一道,个人应为反而会影响新鲜程度,简单稍作安排,就可改善到。 平均消费$484/位,2位,5个菜式+1份粥底+2个饮品
喜锅 海鲜.点心.活刺身 蒸气石锅专门店
星期一至日: 11:00-16:00; 18:00-02:00
尖沙咀天文台道8号2楼2号舖
Tel: 2682 2628 / 6179 5622