2024-07-04
今次中环半日游第一站来到食「鲷鱼拉面」专门店,呢间 #鲷白汤 来自大阪,除了今次去中环店,仲有两间分店。店内只有三种选择,分别系沾面、鲷清汤和鲷白汤,汤底全采用新鲜日本鲷鱼制作。大约中午12点多到开始要排队等位,入座前先点餐和付款。.料理拉面系两位日本拉面师傅,坐系吧台前望住佢地有条不紊咁制作,用日文同对方交流,加上店内环境气氛不错,感觉好似去左日本🇯🇵玩咁。▼鲷清汤 HKD 138鲷白汤 HKD 138樱木烟熏糖芯蛋 HKD 15▼点左其中两款拉面鲷清汤和鲷白汤,清汤好单纯鱼汤清甜味,唔腻,碗内放幼面、叉烧、笋、洋葱碎、炸鲷鱼皮和鲷鱼肉碎。.后者 #鲷白汤 比较浓稠,口味浓郁。碗内同样有幼拉面🍜、叉烧、笋、洋葱碎和少量鲷鱼肉碎。先饮啖汤试下原味,十分鲜甜,剩下加碗边柚子酱,混入汤内减少鱼腥味太重味道,我觉得加埋柚子酱多了一份清爽感,试到唔同既感觉。最后成个汤饮晒,钟意饮鱼汤既朋友大赞,而且真系唔会口渴。.总体价钱偏中上,但感觉系值得的,好少我会饮晒成个鱼汤,感觉细节位做到好好,好用心,过来玩食一餐is ok,对比下我个人钟意鲷白汤,比较惊艳。_⭐️ 冰水自助饮用
▼
鲷清汤 HKD 138