2019-03-31 54 浏览
自从喺内地做嘢食过皱皮肠粉,成日都会念念不忘𠮶种味道,依家香港陆续都有呢只肠粉食,而旺角都新开左一间,而且营业时间好长,想食都好方便!餐厅个名好搞笑,叫一条粉肠,唔系,一条肠粉先岩,除咗肠粉之外, 仲有汕尾小食大概七点半去到餐厅,都差唔多坐满,好彩都唔使等位潮式肠粉$20起,包左生菜,芽菜及葱,可以因应自己嘅口味而家配其他配料肠粉嘅粉浆真系鲜磨,见到店员将浸好嘅米放入磨机我哋叫咗两款肠粉,一款系加咗生菜,葱,鸡蛋同菜甫另一款加咗生菜,葱,冬菇,腊肠同虾仁试咗两款肠粉之后,个人觉得鸡蛋,冬菇,同菜甫系最佳嘅配搭,肠粉都几滑,加埋甜甜地嘅豉油,味道唔错起初净系睇餐牌唔知道咩叫海丰扁实,不过好彩餐厅墙身既poster 有介绍,系类似云吞嘅一种小食,唔同之处系在于个馅料,会用锤仔打烂啲瘦肉,同埋𠮶外皮好滑,个馅料的确好香,汤底亦做得唔错,妈咪差唔多食晒成碗手打牛肉丸味道都唔错,牛肉味香浓,而且好弹牙另外都叫咗餐厅令一样出名嘅菜式,就系呢个酱香猪手捞饭,猪手炆得好腍,酱汁应该系用南乳为主,好香,用嚟捞饭真系几好食捞饭都会配紫菜蛋花汤,清清地味道几好, 如果热啲就更加好最后就系猪油渣捞饭,猪油渣脆

大概七点半去到餐厅,都差唔多坐满,好彩都唔使等位

肠粉嘅粉浆真系鲜磨,见到店员将浸好嘅米放入磨机

我哋叫咗两款肠粉,一款系加咗生菜,葱,鸡蛋同菜甫
石磨肠粉

另一款加咗生菜,葱,冬菇,腊肠同虾仁
石磨肠粉

海丰扁实

手打牛肉丸味道都唔错,牛肉味香浓,而且好弹牙
手打牛丸汤

莲藕酱香猪手饭

捞饭都会配紫菜蛋花汤,清清地味道几好, 如果热啲就更加好
紫菜蛋花汤

最后就系猪油渣捞饭,猪油渣脆卜卜,好香好邪恶,但系如果豉油可以自己来就更加好!一个人真系未必食得晒,因为呢度大概有两碗饭,适合share!
猪油渣捞饭

店员话餐厅嚟紧仲会陆续加新嘅食品,下次要再嚟试吓!

2019-03-31
海丰扁实