2023-03-06
ToriHachi前排见到呢间日本餐厅,每样食物都好精致,整到好似艺术品,仲要啲评价唔错,咁就决定同朋友去试试佢~Dinner Set HK$ 538p.p.日本天使虾帆立贝多士第一道菜已经好精致,上面放咗一块薄薄嘅酱油,中间夹住虾同帆立贝,底层系一旧脆脆多士,外面仲用紫菜包住;食落去酱油味唔会好抢,多重配料嘅配搭令到成个口感好丰富~薯仔沙律 蜜饯小银鱼呢个系粒粒薯仔沙律,外面有啲脆脆嘅小银鱼,食落去几有口感~鸡肉丸子 蛋黄酱呢个鸡肉丸子有面有少少鸡软骨,几好咬口;而佢都唔似我地平时出面食嘅鸡肉丸子咁配鸡蛋,而系配埋荷兰蛋黄酱一齐食,更加惹味日本鸟巢鸡蛋 三文鱼籽 呢个造型好得意,乌巢包住咗兰王鸡蛋,一拆开个鸟巢,只兰王蛋嘅蛋汁就流晒出黎,捞埋啲饭素、三文鱼籽同sour cream 一齐食,味道丰富~盐烧西兰花呢道菜本身系烧山葵,但因为唔食山葵,所以就转咗做烧西兰花,西兰花有少少烧过嘅味道,但又唔会烧㶶,;第一次西兰花点酱食,又几特别~烧牛肋肉 海盐牛肋肉嘅牛味浓郁,点少少海盐,味道会更加juicy~日本宫崎和牛(+HK$98) 我地转咗其中一个牛肋肉做宫崎和牛,入口即溶嘅口感好正,
Dinner Set HK$ 538p.p.
日本天使虾帆立贝多士
薯仔沙律 蜜饯小银鱼
呢个系粒粒薯仔沙律,外面有啲脆脆嘅小银鱼,食落去几有口感~
鸡肉丸子 蛋黄酱
日本鸟巢鸡蛋 三文鱼籽
盐烧西兰花
烧牛肋肉 海盐
牛肋肉嘅牛味浓郁,点少少海盐,味道会更加juicy~
日本宫崎和牛(+HK$98)
我地转咗其中一个牛肋肉做宫崎和牛,入口即溶嘅口感好正,食完成个口都有好香嘅油味~
温泉蛋卡邦尼乌冬
呢个乌冬睇落好似好少咁,但入面有超多cream,加埋温泉蛋咁捞黎食,每一啖都系cream;入面仲有蟹籽,烟肉╴芝士一齐食,好邪恶呀~
西班牙红虾乌冬(+HK$98)
我地都转咗其中一个卡邦尼乌冬做红虾乌冬,因为呢个乌冬超多人推荐!红虾虾头嘅油用咗黎捞乌冬,上面仲放咗流心蛋,成个乌冬都好香口好好食~
比利时朱古力慕丝蛋糕
食完乌冬其实已经好饱,但都要食埋呢个甜品,呢个慕丝蛋糕质地好滑,但略嫌有啲偏甜~
鸡皮 十胜芝士 HK$38
呢个睇落完全唔似鸡皮,咬落去仲要薄薄脆脆咁,真系好快就忍唔住食晒~
整体感觉
呢间居酒屋啲野食好精致,我地仲要坐系bar 枱前面睇住厨师整野食,感觉有啲似omakase;野食嘅质素好好,而且佢地成日转menu,听讲佢地依家出埋omakase,有机会会再去食过~