2024-09-14 1983 浏览
今日去咗鲗鱼涌探朋友,佢就带咗我哋呢间睇落去好低调嘅cafe,真系唔错。最近食多咗,想健康啲食返个沙律,叫咗佢嘅香烤牛腹肉配金薯藜麦沙律。沙律健康得嚟好好食,配上苹果青瓜酱,够哂惹味。牛腹肉非常软腍,熟度啱啱好,外面有少少焦香但系肉质保持幼嫩。牛扒之外,仲有烚蛋同甜薯,非常饱肚。朋友叫咗云石墨鱼饼海胆汁贝壳粉,贝壳粉非常弹牙,仲被酱汁覆盖住,每啖都食到佢个好好味嘅海胆汁。配菜墨鱼饼同蚬都好出色,份量亦都足够。至于甜品,作为朱古力控,我对佢𠮶个曲奇皮烤棉花糖黑朱古力牛角包零抵抗力,一见到即刻话要试!呢个牛角包极度邪恶,一层朱古力曲奇一层牛角包,包住大大粒棉花糖同浓浓嘅朱古力酱,每一啖都系简直系极致嘅享受,都系迟啲先再节食啦 lol失传法式西多士,即叫即煎,有浓郁嘅蛋香,质地偏软,同平时食到嘅西多士好唔同。就咁食有啲似面包布甸,亦都可以点焦糖酱食。饮品方面,我就叫咗开心果拿铁,淡淡嘅开心果香,唔会太抢或者太over。朋友就叫咗 Ice black,用咗当日嘅精选咖啡豆,冻饮带出咗接近Bailey嘅酒香,提神又好饮,我都偷咗几啖。
香烤牛腹肉配金薯藜麦沙律

云石墨鱼饼海胆汁贝壳粉