2022-07-17
今日嚟到中环揾好野食,行到歌赋街见到呢间炭家,望落感觉几唔错,好有日式风格,所以就决定入嚟食。。炭烧生蚝套餐除咗有六只生蚝之外总会有一枝黑松剑菱清酒或者六哥仙纯米有气清酒,我拣咗黑松剑菱清酒因为我觉得呢一支靓啲😂。店员会用一个好靓嘅酒瓶帮我哋倒入清酒,而且仲可以选择酒杯,有好多款各式各样嘅酒杯,每一款都好靓😍。生蚝系选用北海道仙凤趾,大大只好肥美,食之前唧少少青柠汁上去,味道再进一步提鲜,非常鲜甜❤️。。-鳗鱼重首先会上左一个鳗鱼啫喱、茶碗蒸同日式清汤。啫喱好特别,细细地但系有好浓厚嘅鳗鱼味😛。茶碗蒸好鲜味,蛋蒸得好滑嫩😋。轮到个主角鳗鱼饭,大大条肥美嘅鳗鱼就放喺中间,首先当然要打卡先😆。蒲烧鳗鱼,个酱汁啱啱好,唔会太浓太腻👍🏻。而鳗鱼肉质爽口,尾部总会有少少焦脆,大爱❤️。。串烧总共叫左4款,分别叫左鳗鱼肝串、鸡胸肉紫苏卷、豚芦笋卷同洋葱,各款都好好味🥰。我特别钟意鸡胸肉紫苏卷同洋葱,紫苏甘甘地嘅味道好特别,而鸡胸亦都好出色,烧得岩岩好,肉质软淋而且多汁😛。而洋葱系日本嘅淡路产,食落特别鲜甜,一啲都吾辣口👍🏻。。鳗鱼厚烧玉子劲厚嘅玉子包住肥美嘅鳗鱼,甜甜嘅玉子同鳗鱼好夹,蛋味超浓郁,咬落
炭烧生蚝套餐
-鳗鱼重
串烧
鳗鱼厚烧玉子
劲厚嘅玉子包住肥美嘅鳗鱼,甜甜嘅玉子同鳗鱼好夹,蛋味超浓郁,咬落好Juice 😋。