2020-02-23
呢一个月出去食饭 都真系好天人交战,一来喺屋企好闷 好想出去食好野 但同时又好惊喺公共场所受感染 所以依家我地拣餐厅 会倾向都拣啲有消毒野提供既餐厅!呢间喺铜锣湾既鳗工房 我同朋友一直都好想去拜访架喇 因为朋友系鳗鱼迷~所以今次我地就去会一会佢喇!店面唔大 就系有四张枱 感觉好似日本既屋台咁! 望望餐牌前 佢地有湿纸巾提供 (加分)!我地叫左两大店家推荐:原条蒲烧鳗鱼丼 同白烧鳗鱼丼 大家可以加$30 转set ~真系要讲讲白烧鳗鱼丼先,你可以拣盐烧同汁烧 我觉得一定要拣盐烧!! 因为好惹味!白烧不加任何糖,酱等有颜色嘅调味,只会在烧制时添加少量的盐花,带出鳗鱼自身的鲜甜味,而师傅火候拿捏得非常恰当,鳗鱼外皮香脆,散落在外皮的盐花令其充满咸香味,而肉质爽口弹牙,富油香,大推! 跟住再试埋原条蒲烧鳗鱼丼 直接就有种比下去既感觉 唔系话唔好味 只系盐烧太出色 呢个汁烧都系水准之作~将原条鳗鱼起骨,再将其串起,涂上秘制酱汁,慢慢将其烤至金黄色,还带著点点的焦边,为其增添上少量焦香味,而其肉质仍保持软嫩,油香甚丰,味道因酱汁而令原本经已鲜甜的鳗鱼更加甜美。丼饭除了出色的鳗鱼,饭内经已有玉子丝,
店面唔大 就系有四张枱 感觉好似日本既屋台咁!
丼饭除了出色的鳗鱼,饭内经已有玉子丝,紫菜,枝豆,日本鱼蛋丝等,令每啖饭的口感都各有不同,味道层次亦非常丰富。
去到最后可请店员添加昆布浓汤,将饭倒入加上点点白芝麻和紫菜,就能变成鳗鱼茶渍饭。