2022-01-15
纯面舍两个月前朋友同👧🏻介绍鲗鱼涌开咗间新沾面,平日LunchTime都见到有唔少人食,今次衬weekend少人返工日子终于可以试到🥰🌟纯Makase Special是日特别沾面系淡丽系豚鱼介沾面加大根(白萝卜)蓉🥕,睇返介绍先知道原来面条系用上另一间颇有名气嘅拉面店- 彩 特制嘅面条,肉眼可见每根面条都充满全麦粒小麦🌾 面条比平时其他店舖嘅沾面幼身,软硬度属于正常偏软身,面条过冷河后依然有黏埋一齐😣汤底系用上鱼介汤,唔似平时嘅豚骨鱼介汤咁重猪骨味同肥腻,反而系非常清新,充满麻油香+鲣鱼汤底,其香味同颜色不禁令人回想起出前一丁🤣汤底就唔挂汤,食起有啲似点冷面汁🤣叉烧用上香港本地猪肉🐷,瘦肉比例较高,幸好口感不错唔会打柴。溏心蛋蛋白🥚腌得非常入味,蛋黄就相对比较流心。海藻几清爽,同汤底好夹👍🏻食左半碗时汤底已经冻咗,店员主动帮我地加热汤🍲,又问我地有冇兴趣试埋辣味,咁就紧系试埋啦🤓 👧🏻就拣咗小辣,沾面汤加咗袐制辣油同几块蒜片,加辣后汤底香到痴线,唔系讲笑!佢嘅辣系慢慢渗出嚟,不过大大啖饮就容易呛喉😳(应该系平时食开谭仔十小辣/清汤嘅👧🏻太废)以$68呢个价钱,呢碗沾面水准非常出色😍以同
🌟纯Makase Special
以$68呢个价钱,呢碗沾面水准非常出色😍以同区其他餐厅差唔多价位就可以食到沾面,服到态度又主动同体贴,非常满意☺️