2022-10-12
疫情都系有上上落落的趋势,所以而家写食评都系唔少外卖。今日去左太古坊做野,听到同事讲间大利清汤腩就黎唔做,就去左抓紧最后的清汤腩尾巴。大利清汤腩同中环九记牛腩都颇具名气,我谂大家对佢认识多都系名嘴苏施黄都推佢。但而家佢啲分店都执哂,我之前都会喺湾仔帮衬佢地间分店。本想叫个清汤牛腩饭 ,但今日个肚有点顶住,所以叫左个腩粗。牛腩略为瘦左啲,虽然煮得几入味,但焖得太腍,冇咩口感,俾以前差得远。而且汤头都冇左阵令人怀念既油香,同普通茶记腩粗差不多。咁当然,本身对佢都唔太大期望,旧的唔去,新的唔嚟,喺哩个食客要求咁高的香港,净系食情怀好难喺疫情下站住脚。租约期满,将于10月25日光荣结业餐厅:大利清汤腩 地址:鲗鱼涌祐民街16号地下Address:G/F, 16 Yau Man Street, Quarry Bay#肥诚 #肥诚揾食 #fatshinghk #instagramhk #instagramfood #food #餐厅 #香港美食 #香港餐厅 #湾仔lunch系列 #湾仔 #屯门 #鲗鱼涌 #早餐 #午餐 #晚餐 #hongkong #hongkongfood #hongkongfo
牛腩粗
餐厅:大利清汤腩
地址:鲗鱼涌祐民街16号地下
#肥诚 #肥诚揾食 #fatshinghk #instagramhk #instagramfood #food #餐厅 #香港美食 #香港餐厅 #湾仔lunch系列 #湾仔 #屯门 #鲗鱼涌 #早餐 #午餐 #晚餐 #hongkong #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #food #foodie #foodiehk #wine #winelover #winelovers #steak #牛腩 #鲗鱼涌lunch系列 #大利清汤腩