2021-08-02
恰巧去圆方睇戏就上网揾到呢间帯広はげ天主打北海道乡土料理。餐厅格局装潢非常日式,安排嘅卡座座位私隐度几高,令人用餐非常放松愉快。白身与薄切配柚子洋葱汁非常有惊喜嘅前菜,通常白身鱼鱼味都会较清爽或淡味,但呢道白身鱼嘅鱼油好充足,亦好有鱼味,连埋三文鱼子一齐食更提鲜!柚子洋葱汁酸酸的几match!清酒煮荣螺清酒味道唔算突出,饮到汤底还加入柴鱼清汤煮过,螺肉弹牙!牛油烧活帆立贝帆立贝大得夸张,烧得焦香又有牛油香!一丝丝嘅帆立贝仲带有海水味,感觉新鲜。铁板北海道忌廉免治鸡肉丸子除左忌廉非常creamy,更用左车打芝士突显芝味,而且免治鸡肉丸子混入鸡软骨口感更丰富。北海道汤咖喱(纯和鸡)汤咖哩系北海道札幌的名物,一直以来都未有机会食到,今次就点黎试下! 汤头有咖哩嘅香无咖哩嘅稠度,像泡饭般食反而更清爽烧鸡皮好脆,肉亦juicy~女女锅 极上喜之次渔师锅$628除左主角喜之次外,还有3款时令海鲜(虾、蚝同扇贝)底层更有宽粉/粉丝岩晒吸收汤底精华,汤底像落像豆乳加上面豉汤的味道!一夜干嘅喜之次就食得多,用黎煮锅物就真系未试过。鱼肉口感跟银鳕鱼质地相似,但鱼油系超级丰富!原来煮锅鲜味更多。蚝肉饱满,味
白身与薄切配柚子洋葱汁
柚子洋葱汁酸酸的几match!
清酒煮荣螺
清酒味道唔算突出,饮到汤底还加入柴鱼清汤煮过,螺肉弹牙!
牛油烧活帆立贝
帆立贝大得夸张,烧得焦香又有牛油香!
一丝丝嘅帆立贝仲带有海水味,感觉新鲜。
铁板北海道忌廉免治鸡肉丸子
北海道汤咖喱(纯和鸡)
烧鸡皮好脆,肉亦juicy~
女女锅
极上喜之次渔师锅
蚝肉饱满,味道非常鲜甜!
最后当食完所有海鲜后必要试试汤头,原本嘅豆乳清汤,瞬间已变成一锅鲜味十足嘅海鲜汤。