2018-09-08
朋友啱啱收工,庆祝转新约加人工,咁紧系要食餐好既贺下佢啦,于是豪一豪,去试下酒店级既日本料理。呢间千上位于宝勒巷粤某酒店既一楼,环境舒服,唔会太多人太逼,非常啱同朋友聚会倾计。炸河虾(左)及炸鸡软骨(右)先点两个小食,分别系炸河虾同炸鸡软骨,鸡软骨外层炸粉松脆够薄,而且炸得好脆好香口,加上少少盐,够晒惹味。河虾仔就比较淡身,炸得脆脆地,但都食到虾仔鲜味,好啱送酒。千上鱼生沙律净系卖相都已经唔错,有三文鱼及鱼子、鲭鱼等,加埋少少脆米同沙律菜,脆卜卜之余亦食到鱼既鲜甜味,口感丰富。柚子南瓜煮日本南瓜加上柚子既配搭,清新甜美,而南瓜煮得够冧够软,甜得嚟好特别,有少少似食紧蕃薯。刺身拼盘(三文鱼*2、甜虾*2、北寄贝*1、带子*2)刺身质素唔错,都几新鲜,三文鱼切得几厚,啖啖肉,而甜虾就够鲜味,不过我会推荐带子,因为师傅落咗少少柠檬皮,带出带子肉既甜味之外,仲有种清新既味道。烤鱿鱼原只鱿鱼加上酱汁烤,鱿鱼够干身,而且都几入味,鱿鱼胡仲烧得香香脆脆,好啱送酒。加洲反卷*2表面铺上唔少蟹子,入面包咗蛋、蟹柳、青瓜,加埋沙律酱,非常开胃。牛肉火锅用上寿喜烧汤底,牛肉充满酱油味,捞埋只蛋同菜食,好啱
炸河虾(左)及炸鸡软骨(右)
千上鱼生沙律
柚子南瓜煮
刺身拼盘(三文鱼*2、甜虾*2、北寄贝*1、带子*2)
烤鱿鱼
加洲反卷*2
牛肉火锅
用上寿喜烧汤底,牛肉充满酱油味,捞埋只蛋同菜食,好啱送饭。
天妇罗盛
炸物质素唔错,炸浆脆薄,海虾爽口弹牙,南瓜外脆内软,加少少萝卜蓉落天妇罗汁,味道清爽开胃。
毛蟹粥
用上大大只既毛蟹拆肉煲粥,加上蛋花同少少萝卜,粥身绵滑,好有蟹既甜味,食到啖啖蟹肉,强烈推荐。
最后店方仲送上雪糕做甜品,有豆腐、芝麻、抹茶、朱古力,虽然已经食到好饱,不过都系忍唔住食,今餐真系大满足。