2007-04-16
14 April 2007 (Sat) - 午饭因家姐不在港,未来姐夫代替家姐请我食餐生日饭,带我黎呢间佢想带我去好耐既鱼生店!只系一个晏昼,就已经食得好豪,叫咗Toro 刺身($400六件),帆立贝寿司,三文鱼籽寿司,赤贝寿司,三文鱼寿司,油甘鱼寿司,个waitress再介绍我哋食个毛蟹,我咁大个女都未食过,咪试下啰!Toro 刺身好大件,好正好肥美;其他所有既寿司都好新鲜,好甘甜,超级大件!毛蟹个样唔系太靓,真系好多毛,但系真系好鲜呀!!好正,我以前未食过,都钟意,又唔猩!然后老板娘问我哋想将个蟹拑点整,要汤,乌冬定拉面,好在拣咗面豉汤,因为啲蟹肉咁多,再加个汤己经饱到上心口,真系好彩冇拣乌冬,唔系一定食唔晒!呢度既寿司喺香港地都算数一数二,因为香港刺身寿司既水准其实真系麻麻,呢度系一绝,不过就一定贵!不过想食鲜甜肥美既sashimi,系要付出代价架啦!! =)