2020-01-22 91 浏览
今日傍晚嚟到油麻地度睇电脑,就食埋饭先返屋企。可能依两日天气冻,突然好想食鸡煲,谂起有朋友推介,就嚟咗呢度试下。一入门口就见到非常非常之靓嘅旺角市区夜景,简宜有种大地在我脚下嘅feel。坐低之后店员就会随即奉上「混酱宝盒」俾客人混酱。睇下有咩食先~依度算系主打鸡煲,仲有好多款唔同款式嘅汤底,但今日一心冲着鸡煲而嚟,所以就拣咗重庆麻辣鸡煲,要BB辣。因为已经有半只鸡嘅关系,唔想食太多肉,所以就另外再点左一啲海鲜同配料,再要左杯咸柠七,好丰富喇!首先嚟嘅系饮品,食鸡煲呢啲比较重口味嘅嘢,饮杯冰冻嘅咸柠七,就又聚火又解辣喇!而且依度嘅饮品都超大杯,食火锅令人饮得尽兴好紧要!然后主角鸡煲就嚟喇!鸡煲嘅鸡件本身已经熟咗,轻轻滚翻热佢,就可以开动喇!鸡件好大件,好厚肉,酱料挂得啱啱好,味道当然系够,但系唔会太油太咸,BB 辣仲有少少刺激,就算系冇送白饭都唔系太重口味。之后其他配料就陆陆续续咁嚟喇,叫咗脆肉鲩鱼腩、桂花蚌、手打牛丸、冰菜同埋佢哋招牌嘅芝士响铃。食晒鸡件之后就叫店员嚟加汤,因为叫咗蔬菜,唔想太油,于是我就撇左啲油佢就岩岩好喇!冰菜系冬季限定嘅,上边系好似有一粒粒水珠咁,食落系非常之爽脆

坐低之后店员就会随即奉上「混酱宝盒」俾客人混酱。

咸柠七

鸡煲

冰菜系冬季限定嘅,上边系好似有一粒粒水珠咁,食落系非常之爽脆清甜,我系好钟意食,未试过嘅一定要试下!
冰菜
桂花蚌同脆肉鲩鱼就又系我嘅最爱!有一点嘅话,我通常都会叫。 桂花蚌灼一灼就食得,入口又鲜甜又爽滑,好正!
桂花蚌

脆肉鲩鱼腩切得好大件,又爽又弹,好满足。
脆肉鲩鱼腩
牛肉丸系自家制手打嘅,入口有好浓嘅牛肉味,好似食紧「牛滑」咁!
手打牛丸
至于铺头嘅招牌芝士响铃,上枱嘅时候仲热辣辣,应该系新鲜炸起。略略过一过汤,一啖咬落去,又香又脆,啲汤汁又爆出嚟,入面仲有一层芝士会爆浆添!
芝士响铃
仔细睇一睇果然系一层芝士喺入面嘅,系比较特别!当然啦,一个人都唔食得太多件,食左依个都唔使食粉面喇。

留意返呢度如果系7:30之前埋单嘅话,火锅配料就会做返有半价,算系非常之抵食!又多一个食鸡煲嘅新选择。
食下食下,一开头时间尚早时比较清静嘅铺头,就转眼间都坐满晒,果然系唔少野!
咸柠七
桂花蚌