2024-01-08
呢间食店由西餐转泰国菜,本身西餐就做得唔好,所以要转型,以为请咗一个识煮泰菜嘅师傅,点知系乱咁嚟,完全唔用心做餐厅。机会只系比咗一次,中伏,以后都唔会再帮衬,同佢嘅餐厅名一样you only live once, 应改名「you only dine in once」。马拉盏炒通菜,喊到飞起,根本就唔系用马拉盏去炒,用咗一啲类似豆瓣酱嘅东西加一啲喊到死嘅嘢一齐炒,而且系非常非常之油腻,根本系食唔到,我叫侍应比一杯暖水,洗咗啲咸味及油先至可以食到碟菜😱😱😤。个厨师嘅味觉系咪有问题?最后我睇返食评,之前已经有人话呢个通菜好咸,呢个餐厅完全都冇睇吓喺OpenRice嘅食评而作出改善,非常唔掂。另外叫咗一个蘑菇忌廉汤,来的是「忌廉忌廉汤」,蘑菇只有5%,忌廉是95%,成碗放在面前是一杯牛奶一样的白色,我只有将两碗汤都退了。今晚只有一个烧牛扒是可以的,总括我今晚嗌了三样食物,只有一样可以,命中率是33%,非常低。一间餐厅做唔住,转型之后都冇用心去做,仲可以持续多久呢?😤😤😤
😤😤😤