2020-12-14
2071 浏览
自从前两日食咗梳乎厘pancake之后,呢几日一路都好想再食pancake。但又好似冇理由隔两日又食多次同一间,所以今日就嚟咗呢间好出名食pancake嘅Gram Cafe & Pancakes到食pancake啦。我地拣咗两款pancake,一款系姜汁栗子,一款系杂果朱古力pancake。姜汁栗子 $108呢款系期间限定款,佢写明系秋冬之选。一谂起听朝就开始转凉,依家食定个秋冬之选嘅pancake好似几好。Pancake外围比满满嘅栗子蓉包围着,仲有一粒粒嘅栗子碎。一切开中间,会见到有两块厚厚嘅pancake,中间夹住少少朱古力酱。店员建议我哋一开始唔落糖浆同埋唔落姜汁咁样试一试先。一食落去有浓浓嘅栗子味,二好特别嘅系pancake有少少咸味,而呢种咸味同甜味竟然出乎意料地夹,融合得啱啱好,好正。成个pancake唔会太甜,好啱我食。再试一试落埋个姜汁,个姜汁系呈奶白色嘅,应该都落咗啲奶。本身担心个姜汁会好甜,点知原来个姜汁系完全唔甜嘅,但就有浓浓嘅姜味,不过姜嘅辣味就只有少少辣,所以唔会太呛喉。我觉得呢个姜汁好正,所以一次过倒晒所有姜汁落去啲pancake度,姜汁加埋栗子蓉同埋啲咸
姜汁栗子 $108
再试一试落埋个姜汁,个姜汁系呈奶白色嘅,应该都落咗啲奶。本身担心个姜汁会好甜,点知原来个姜汁系完全唔甜嘅,但就有浓浓嘅姜味,不过姜嘅辣味就只有少少辣,所以唔会太呛喉。我觉得呢个姜汁好正,所以一次过倒晒所有姜汁落去啲pancake度,姜汁加埋栗子蓉同埋啲咸咸甜甜嘅pancake,成个味道好丰富,大满足。
杂果朱古力pancake $108
呢个嘅卖相好靓,有三块相对薄少少嘅pancake,上面满布五颜六色嘅水果,包括奇异果、士多啤梨、蓝莓,仲有橙添。仲有少少朱古力酱,又唔会过多。隔离有一大堆cream可以自己加。
呢个pancake嘅口感比起个姜汁栗子嘅厚pancake,会相对厚实啲,都系好好食嘅。同样地,都系甜味之中夹杂少少咸味,而呢个咸味都系调味得刚刚好,绝对唔会令人反感。
试一啖cream,个cream好浓郁,充满奶味。同样地,个cream本身系唔甜嘅,所以可以放心咁搽落去块pancake到。因为个cream好好味,所以我系厚厚咁样搽上啲pancake度,块pancake同啲cream配合得相当之好,好好味。
虽然呢度嘅pancake唔平,不过真系好好味,我应该都会再嚟嘅。
临走前发现佢有set lunch嘅Menu,系一至五嘅lunch time供应嘅,见到佢好抵, $58都有汤、甜品、饮品同埋一个pasta,等我下次都试吓先。