2016-09-14 256 浏览
朋友话呢到有榴梿薄饼,所以我呢个榴梿控就即刻飞身扑过去湾仔,满足下我胃嘅欲望餐厅大概六点九到已经开亮起黄黄嘅灯,睇落似系一间西式餐厅多啲所有野食都印咗系一张大餐牌到,我紧系立刻揾我嘅至爱榴梿啦,餐牌到其实仲有几样榴梿食品,真系令我非常开心啊! 但系店员话有多款食物暂时都无,选择即刻少咗好多…..浓浓嘅榴梿香飘过黎,因为我嗌咗杯D24榴梿沙冰,如果沙冰味道唔浓烈嘅话,就唔系用咗D24榴梿,好彩,一入口就已经充满榴梿嘅香喇,不过沙冰就比较水同稀,唔系好够冰,野食都未黎,已经开始溶到好似榴梿水咁,需要改善下第一样食物就系冬阴功,用泰国菜常见嘅铜锅载住,又系由远处已经闻到辣辣嘅香气,而且睇落都好足料,有三只虾同大量嘅草菇,味道几辣,但系就比较酸,都系几开胃嘅汤黎第二道就系红咖哩烧鸭,都好似几少见泰国菜有鸭食,而且烧鸭都几似系中式嘅食材,所以好奇心下,就叫咗黎试下~ 橙红色嘅咖哩,味道一啲都唔辣,椰浆味道较出,烧鸭嘅口感有啲韧,不过神来一笔嘅味道,竟然系呢一粒清甜嘅荔枝,虽然荔枝沾满咖哩,但系佢本身清甜嘅味道完全无被盖过,而且可以平衡咖哩嘅腻感,令成道菜更加清新跟住终于到咗我嘅目的喇,佢就系D2
跟住终于到咗我嘅目的喇,佢就系D24榴梿薄饼,将榴梿蓉涂满薄薄嘅饼皮上面,再洒上少量嘅芝士,原本以为系甜品黎,其实算系咸点,我觉得榴梿嘅味道可以再重啲,未去到D24榴梿嘅味道,但系榴梿同芝士配搭唔错,再加上脆脆嘅饼皮,都系一个唔差嘅小食黎
而最最最最后嘅就系呢个盐烧马友,马友应该平时系葡国菜就听得多,系其中一种用黎做咸鱼嘅鱼黎,可能我见识少,多数泰式烧鱼都系用盲曹或者乌头,所以就决定一试马友喇。厚厚嘅盐覆盖成个鱼身,将盐盖掀开,就可以见到滑溜溜嘅鱼肉,鱼肉煮得啱啱好,所以一啲都唔会干同埋粗糙,点埋隔离酸辣嘅泰式,味道真系好好,鱼都放入咗香茅等香草,但系味道略厌唔够出,所以香味唔太够,除此之外,呢条鱼嘅味道系几好