2024-05-20
好耐冇食过韩烧,今晚同朋友黎到湾仔新鸿基中心附近嘅「MAEK JEOK貊炙」,食韩式烧肉晚餐。餐厅环境宽敞,卡位坐得舒服,酒红色嘅装潢配合偏暗灯光,型格又有时尚感。餐厅服务都唔错,店员主动加水,而每款烧肉都由店员代烧,我地坐定定就有得食。我地点完餐后,随即送上五款韩式前菜,包括泡菜、辣萝卜、海带、菠菜及辣芽菜,唔够食可以再添~~食烧肉紧系饮返啲比较清爽嘅饮品,我地点咗杯西柚乳酸梳打同埋青瓜柠檬梳打@$42,酸酸地几refresh,解腻一流酱油盛合 $185有三款海鲜冻上,包括虾、带子及八爪鱼。虾大大只,虾肉爽甜;带子厚肉饱满;八爪鱼有咬口。全部用上酱油腌制,都几入味盐砖和牛西冷牛扒 $888油花分布细致均匀,一烧起已经油香四溢,烧至约五成熟时店员就放喺盐砖上冷却,同时吸下啲盐调下味。一口咬下肉质腍嫩多汁,肉味浓郁香甜,齿颊留香,真系好满足!和牛牛舌 $178口感脆嫩带嚼劲,牛味香浓,点少少柚子盐可增添风味,令味道更有层次海鲜煎葱饼 $168即叫即煎,大大个又煎得干身香脆。我地食到墨鱼粒、虾肉、青红椒,口感丰富。个酱汁又几夹,蘸埋食更加好味蜂蜜雪糕 $52卖相啱哂打卡😍 一口软滑雪糕,配
卖相啱哂打卡😍 一口软滑雪糕,配一小口蜂巢,软雪糕嘅奶香同蜂蜜嘅香甜喺口中相互交织,甜蜜而不腻