2019-07-07
系观塘人都知,附近工厦真系好多特色野食。例如位于巧明街上的台湾野,响呢区都算出名。逢甲盐酥鸡 $32每次都会点,好味!炸得够干身,唔油腻,表面有点点椒盐调味,内里又够 juicy ,热辣辣好惹味,就算爆疮都忍唔住,唔理 lu 好香好酥脆五宝什锦酱干拌面 $65望落全碟都系𩠌,有花枝丸、贡丸、豆腐、鸡翼、台湾肠、卤蛋同生菜,仲有肉碎,每款少少,加加埋埋都颇丰盛。面底烟烟韧韧,有麻酱同辣酱可以拌面。捞起先食,令人谂起久违了的港式猪肠粉,唔知系俾辣到还是感动了,眼角竟然有少少泪光⋯⋯落望份量唔算太多,不过捞左麻酱会漏DD,所以其实呢个 portion 啱啱好!三彩水饺汤面 $62有成六只饺子,满满一大碗面,仲有半只卤蛋同生菜,认真大阵象。三彩饺子有白色原味 ,黄色粟米味,绿色韮菜味,每款两只。饺子皮做得几好,有韧劲唔易穿。而三款味道当中我觉得粟米味最正,够香甜。哈豆鲜果茶 $39见到 menu , 俾佢吸引左。实物都冇令人失望,好多生果而且味道够浓。清甜中又带点酸,系热情果的味道,有惊喜。拿铁 $32朋友话估唔到,呢间台式小店既咖啡都几得㖞,啡同奶的比例控制得宜,咖啡又够香。
逢甲盐酥鸡 $32
五宝什锦酱干拌面
五宝什锦酱干拌面
三彩水饺汤面 $62
三彩水饺汤面
三彩饺子有白色原味 ,黄色粟米味,绿色韮菜味,每款两只。
三彩水饺汤面
哈豆鲜果茶 $39
见到 menu , 俾佢吸引左。
实物都冇令人失望,好多生果而且味道够浓。
哈豆鲜果茶
清甜中又带点酸,系热情果的味道,有惊喜。
哈豆鲜果茶
拿铁 $32