2022-12-14 125 浏览
平时好少喺香港食台式野,总觉得性价比唔高,味道亦唔及台湾好。偶然睇到餐厅一段访问片,得知老板系台湾人外,仲见唔少在港嘅台湾居民大赞盐酥鸡正宗、好味,而且定价唔算太贵,所以记住左小店。星期六食完正餐后,打算快闪嚟餐厅食个小食,点知门口有条人龙😢…..结果排左近9个字先入到,变左食下午茶🤣人气-----盐酥鸡 $38粉浆好薄而且炸到好脆,鸡肉多汁又滑,调味粉甜甜地又唔会过咸,个人觉得比台湾夜市果D又硬又介口嘅盐酥鸡更好味😋。份量同质素都对得起个价钱,难怪机乎每枱都点😏。炸甜不辣 $28切到粗条拎去炸,望落好似薯条;食落烟韧,味道似鱼蛋但又无鱼蛋咁够牙、比较软糯,系一款可以止口痕嘅小食。珍珠大红袍奶茶(少甜) $25可能我自己饮开港式奶茶,所以觉得呢杯野,奶同茶都唔够香,饮落有奶水Feel😅 不过珍珠几有韧度,而且有黑糖香。小店大概有26个座位,其实唔算少,出餐亦唔算慢。到我地半个钟后离座,出面条队依然维持一样嘅长度😂,大家嚟嘅话,记得要有排队嘅心理准备。

人气-----盐酥鸡 $38
盐酥鸡

炸甜不辣 $28
炸甜不辣

珍珠大红袍奶茶(少甜) $25
珍珠大红袍奶茶(少甜)

2022-12-10
盐酥鸡