2019-09-09
鹿儿岛和牛Shabu Shabu✨超满足午餐🤗去完日本返黎最念念不忘都系当地既和牛于是揾下香港有无D餐厅可以食到和牛黎止下瘾☝🏻有朋友介绍左呢间系上环既Kuro Shabu, 话都几唔错 就约埋朋友仔一齐黎食个和牛lunch😋位置系荷里活华庭地下, 都唔算好难揾入到店内, 楼底颇高又光猛, 装修简单大方得黎又不失精致, 细微地方仲有日式风格, 整体几有格调中间一大个Area系长形既Bar台, 围住开放式厨房, 旁边亦有普通卡位…我地2个人就拣左Bar台坐, 好气氛D餐纸就系一份Menu, show齐晒有d咩食基本上有两款和牛同两款豚肉Set lunch, 可以另外加叫肉, 小食等等我同朋友各叫一个黑毛和牛A4 standard set ($268) 同 premium set ($358), 可以试下不同价钱既分别等待上菜其间, 会见到店员即场系开式厨房分割和牛肉然后一盘摆得靓靓既和牛就送到你面前😍食之前店员亦都细心介绍每一款肉既分别Standard set 包括左3款牛 - A4 足外则肉, A4牛肩肉, A4上肩胛肉而premium set 就有 A4 西冷每一块脂肪分布平均, 雪
去完日本返黎最念念不忘都系当地既和牛
于是揾下香港有无D餐厅可以食到和牛黎止下瘾☝🏻
有朋友介绍左呢间系上环既Kuro Shabu, 话都几唔错
就约埋朋友仔一齐黎食个和牛lunch😋
位置系荷里活华庭地下, 都唔算好难揾
餐纸就系一份Menu, show齐晒有d咩食
等待上菜其间, 会见到店员即场系开式厨房分割和牛肉
然后一盘摆得靓靓既和牛就送到你面前😍
食之前店员亦都细心介绍每一款肉既分别
而premium set 就有 A4 西冷
每一块脂肪分布平均, 雪花纹理好靓
我地由最少雪花开始食起, 放入有昆布汤底既炉入面快渌两至三秒, 仲有少少粉红就可以食
足外则肉同牛肩肉虽然雪花无咁多, 但其实已经系超淋, 牛味亦都几重
而上肩胛肉同西冷更加系入口即溶, 完全系你个口入面化开, 然后牛油既香就会停留系你口入面, 超!好!味!🥺
台上有三款酱汁可以蘸和牛, 就唔怕会太漏
柚子醋 - 加落萝卜蓉同埋葱到, 味道比较清新
有少少辣味既芝麻酱 - 第一次试辣既麻酱, 好特别亦好有层次, 唔错
柚子盐 - 味道比较酸同咸, 要小心加既份量
食完咁邪恶既牛就要食返D菜黎平衡下
佢既蔬菜拚盆 - 有好多唔同种类既菜, 菇类同豆腐
份量好多, 吸左昆布汤底之后好鲜甜👍🏻
跟餐有一碗日本米饭, 或者加$20有稻庭乌冬…乌冬幼身但仍然烟韧弹牙, 加埋麻酱食一流😆
食完竟然仲有个甜品, 系绿茶雪糕🍨
有香浓既茶味之余又唔会太甜, 仲有D饼干碎增加口感
为呢餐画上完美既句号, 好满足!😋😋
呢个价钱可以食到靓和牛, 性价比超高! 值得推介☝🏻