2023-01-31
希鸟 KICHO 香港,系海外首间分店,餐厅选用日本鹿儿岛黑萨摩鸡,再用备长炭火烧烤,等客人可以体验正宗日式鸟割烹料理!见佢地晚餐分咗 2 Round —— 6 点同 8 点 30,见暂时得晚市,要嚟食就记得早啲打嚟订位!我见 Bar 枱隔离仲有间独立房,好似都坐到十人到,可以 book 嚟同 friend 兴祝生日!个晚我地订咗 6 点,最好准时到,因为要等埋其他同时段客人一齐开始!仲嗌咗佢自家嘅 House Sake(店员话配合佢地既菜式食一流),又几清甜带少少果香味!饮唔哂仲可以带走添!讲到菜式方面,会因应时令同季节而转,不过我都想同大家分享个晚食咗啲咩美食!第 1 道菜喺鸡汤嚟,入面有用鸡肉整嘅 ball!第一啖饮落去个鸡汤好清甜,上面有少少油,但一啲都唔腻!之后嘅 Yakitori 都烧得啱啱好,香得嚟又多汁,每次都会分原味同配搭不同酱汁,等你可以试哂2种味道!当中有个半熟鸡肉加三文鱼子手卷,店员建议一啖食哂佢半熟鸡肉都系我第一次食,本身仲好惊会好腥有少少唔敢食,点知食落去个质感同我想像中一啲都唔同,就好似食紧三文鱼刺身咁带点烟靭嘅口感。食到咁上下上咗个好似甜品嘅菜式 原来系
第 1 道菜喺鸡汤嚟,入面有用鸡肉整嘅 ball!
第一啖饮落去个鸡汤好清甜,上面有少少油,但一啲都唔腻!
当中有个半熟鸡肉加三文鱼子手卷,店员建议一啖食哂佢
半熟鸡肉都系我第一次食,本身仲好惊会好腥有少少唔敢食,点知食落去个质感同我想像中一啲都唔同,就好似食紧三文鱼 刺身咁带点烟靭嘅口感。
食到咁上下上咗个好似甜品嘅菜式 原来系一旧好似面根嘅野,有竹炭同南瓜嘅味道,加埋自家整嘅 Chicken Miso ,又甜又咸味道好新鲜。
下一道先真系甜品嚟,同甜酒和柚子做嘅沙冰嚟解下腻,先继续下一道菜,好细心!
最后可以选鸡汤拉面或者黑松露鸡饭(+$100),难得嚟到食,当然两个都要一试啦! 鸡汤拉面嘅汤汁好浓郁,啲面可以完成地挂哂汤!而个黑松露鸡饭,将啲鸡肉打碎哂,加埋啲黑松露,好值得加钱食佢!
当然要用甜品做结尾,2 块饼中间包住栗子酱加海盐雪糕,可以夹嚟食或者分开食都可以,因为太多栗子酱,要食咁啲先,先可以夹埋一齐食! 仲有个好似蛋壳嘅容器,系黑芝麻布丁,布丁底部有层浓浓嘅芝麻糊,唔中意食黑芝麻嘅我都觉得好好食!
不得不说呢餐真系大开眼界,平时好少食到嘅鸡部位,今次一次过食哂,当中鸡冠、鸡脖肉、鸡尾巴都令我好惊讶,原来可以咁好食!