2023-11-27
湾仔新开咗「莲子丽姐素食」,冇错系丽姐厨房个丽姐,同 OVO CAFE , WANAKA 三间素食餐厅组成香港最高密度嘅素食区。😄咩都未叫就送碗例汤先,阿姐不断强调个汤好正,冇错,坚系正,个汤浓到好似老豆老母煲咁,好足料又滋补,充满家的感觉呀。😍其实好想试咖哩鱼蛋,毕竟好耐冇食过好食嘅素咖哩鱼蛋,但我又劲想试咖哩羊腩饭 $60 同饺子 $50,权衡过之后都系留返下次啦。😂咖哩好好味,而且完全唔辣,怕辣嘅朋友都食得。我为咗留肚食饺子所以叫少饭,大食嘅朋友叫多饭多面都可以㗎。🥰饺子有八只大大只,皮够烟韧,馅料有椰菜,冬菇同甘笋,点埋加咗姜蓉嘅醋汁食,perfect 池!💯另外加 $29 叫咗支圆肉雪梨茶,唔太甜又好滋润,唔错。😋有个阿姐见我点咁多嘢,话我一定食唔哂,我话应该得嘅,不过会劲饱啰,最终见我食得哂,阿姐笑住比个 👍 我 😆。我同佢讲其实我仲想试咖哩鱼蛋㗎,但又想食饺子,佢话你早啲讲我每样比啲你啰。☺️其实素食界听咗丽姐呢个名好耐,但我今次系第一次食,同见到丽姐本人。丽姐同各个员工都好亲切,一路食一路倾吓关于素食嘅事情。虽然有啲老土但都要讲:除咗啲嘢好食,短短一餐饭都感受到好有人情味
另外加 $29 叫咗支圆肉雪梨茶,唔太甜又好滋润,唔错。😋
其实素食界听咗丽姐呢个名好耐,但我今次系第一次食,同见到丽姐本人。丽姐同各个员工都好亲切,一路食一路倾吓关于素食嘅事情。虽然有啲老土但都要讲:除咗啲嘢好食,短短一餐饭都感受到好有人情味,好似大家都识咗好耐咁,埋单走果阵都有啲依依不舍 。嗯,我好快会再嚟食,下次点都要试到咖哩鱼蛋。😭😭