2005-01-25
落船后专程由尖咀搭车去食日本野,竟要话要等成个钟先有位,大家便决定转移阵地,同行个fd话呢度d小菜唔错,唔驶等位我当然手举话好啦。虽然话唔驶等,好彩早到一步,迟多步都要等,原来咁旺场。推介系烧猪腩肉,当然第一时间落单啦,真系唔错㖞,皮脆肉,肉与肉之间仲有d软骨,好有咬口。咸鱼茸肉饼-好有咸鱼香味,唔算太咸,煎得好香口,虽然话系肉饼,但食晒成旧都唔觉好溜。沙拉骨-猪扒好化松化入味,可惜猪扒切得较薄。铁板烧茄子-钖纸包住原条长茄子用铁板上够特别,不似传统的制法d茄子熟后变了一pat pat,我不好茄子都试了一旧。虽然晏昼时已系蒲台岛食过咕噜肉,点都要叫多次比较下质素。浆粉唔多炸得香脆,只差d甜酸汁唔太够味,但都唔够中午个间好食。鸡煲-味道好浓,尤其是猪润同冬菇仲好食入味鸡蛋焗鱼肠-鱼肠虽多,但蛋味唔够。清炒西兰花同金银蛋波菜都ok。另外,再叫了三煲排骨煲仔饭,饭味够香,不过饭身较谂,不太干爽,不过收10蚊一煲都唔好要求咁高。6个人食了9碟小菜3个煲仔饭,每人都系$8x,除了好抵食之外,食物质素仲系水准之上tim,只差在地方麻麻。p.s.蒲台岛个间明记海鲜,炒d 咕噜肉好掂,真系估唔到。
沙拉骨-猪扒好化松化入味,可惜猪扒切得较薄。
鸡煲-味道好浓,尤其是猪润同冬菇仲好食入味
p.s.蒲台岛个间明记海鲜,炒d 咕噜肉好掂,真系估唔到。