由铁路站行过嚟,无几耐就嚟到新开无耐嘅面屋元祖达摩。一走入去,就见入面摆咗大大小小嘅日本达摩公仔。同大部份拉面店一样设有吧台,另一边就系一排二人台。台上面摆咗调味料例如有白芝麻、七味粉、酸姜、柠檬汁,同埋加咗柠檬片嘅冻水,仲有提供纸巾,都几细心。呢度系用画纸仔嘅方式叫嘢食,拉面可以拣面条嘅硬度、汤嘅浓度,另外亦可以拣要唔要葱、笋、蒜蓉同香味油。我除咗笋之外,全部拣咗要。试咗期间限定嘅北海道3.6牛乳黑松露蟹肉拉面,炙烧豚肩叉烧、炙烧豚腩叉烧同紫菜晌碗边整齐排列,中间仲放咗一堆松叶蟹肉丝、蟹籽同黑松露,睇起嚟好丰富。汤底加咗北海道3.6牛乳,浓度拣咗普通,汤色奶白,饮起嚟有淡淡牛奶同蒜香,唔会过份咸重。随后将松叶蟹肉丝、蟹籽同黑松露捞匀,令整体多咗份鲜甜。面条硬度拣咗普通,口感幼细弹牙。炙烧豚肩叉烧,餐牌写用咗西班牙黑毛猪上肩,切得稍薄,咀嚼起嚟几松化。炙烧豚腩叉烧,用咗鹿儿岛五花腩,相对嚟讲比较厚身,入口有焦香同油香,两者之中我比较钟意呢款。配料方面有本菇、木耳、粟米同葱,蔬菜量比其他拉面店多,整体好有咬口。樱花水信玄饼已经唔系新鲜事,但系晌拉面店发现佢嘅踪影都系第一次,于是叫嚟试试。

由铁路站行过嚟,无几耐就嚟到新开无耐嘅面屋元祖达摩。

一走入去,就见入面摆咗大大小小嘅日本达摩公仔。

同大部份拉面店一样设有吧台,另一边就系一排二人台。

北海道3.6牛乳黑松露蟹肉拉面

面条硬度拣咗普通,口感幼细弹牙。

樱花水信玄饼

外表呈半圆形,晶莹剔透得清楚可见入面嘅樱花渍。食起嚟Q弹滑溜而带啲爽口,樱花渍就微咸,整体味道较清,配上黄豆粉同黑糖浆就多添几分甜味。
达摩梳打

达摩梳打,估唔到连汽水都系达摩,咁就试埋佢,味道微甜,有啲似七喜同雪碧,以可爱卖相取胜。