2016-10-11 1781 浏览
晔,食到成个咀唇都麻唒嘅麻辣鱼唔食唔知,原来十二味有好多唔同系列嘅餐馆,有食贵阳粉,有食川菜,仲有呢间食烤鱼的。我之前就食过拒间贵阳粉,味道都好好食,好有自家的风味。十二味鱼的制修简单,墙身仲有同拒个名一样嘅12条鱼装饰,又得意又有代表性,大家不妨留意一下。先来一个凉拌三丝,三丝有海带丝,红萝卜丝,豆腐皮丝。呢个三丝嘅组合唔错,有海带嘅爽,豆腐皮的香,萝卜的脆。味道嚟讲好麻,辣度对我嚟讲系中级的程度,但系就愈食愈辣,一路食一路流鼻水,哈哈。主角就系麻辣味嘅鲶鱼喇,一出嚟𠮶股气势呢,简直系有如明星出场,鲜红的颜色,睇见都觉得辣丫!食落唔知点呢。拨开d辣椒,鱼已开边为一半,有经预先烹调过,所以一上锅就已经可以食,不过味道呢应该就系愈煮先会愈入味,所以建议慢慢食,唔好甘急。味道呢,劲具四川的麻辣香味,浓浓嘅麻辣汤味道,质感仲有小小杰身,又麻又香又辣,正丫!!食到成个咀唇麻痺哂,仲震震下,好过瘾丫,哈哈。介绍多小小,就系相中的绿色花椒同红色花椒,唔讲唔知,煮麻辣菜的秘诀系两只花椒都要用,绿色够香,红色够麻,一齐用先至可以做出又香又麻的菜式。除左食烤鱼之外仲可以好似火锅甘加下配菜,好似我呢d牛魔
晔,食到成个咀唇都麻唒嘅麻辣鱼

除左食烤鱼之外仲可以好似火锅甘加下配菜,好似我呢d牛魔王,必叫嘅系牛肉,个人认为如果系食辣味嘅呢,食普通肥牛都ok,因为阵辣味会盖左部份牛肉鲜味。
另外就推荐食鹅肠,鹅肠只要烚一下就可以食喇,又爽又脆,口感极佳。而且出面一向食鹅肠都唔平,呢到先68蚊,抵食!
食紧嘢嘅时候发现,原来呢间都有同食物熊猫合作做外卖㖞,d外卖员仲嚟得几密下,证明劲多人叫外卖,有时叫条鱼番屋企食下都几正㖞!

• 麻辣味鲶鱼