2021-12-27 664 浏览
今天天气冇理由唔打边炉,一直都觉得牛气嘅寿喜烧个汤底怪怪地,总系觉得佢沟得唔算出色,但系勉强又可以叫做合格。今日选择牛小排,牛小排嘅肉质一啲都唔鞋,好淋好食,二百几蚊任食我觉得好抵食。今日见到一只新菜,叫做水莲,佢嘅质地都几得意,感觉上条都系属于纤维,但系佢有冇渣,其实点讲先啱呢,佢唔系一款比较容易吞嘅蔬菜,比较要咬多几下,同埋感觉煮极都唔会淋,算属于爽口嘅蔬菜,几得意。同埋每次嚟呢度打边炉都一定会食一样野,我印象中好似得呢一度地方先有,叫做麻吉西北烧,其实就系汤圆,有两款口味芝麻同花生,不过将个汤圆放喺咸嘅汤底里面煮,煮咗个汤圆外咸里面甜,识嘅感觉好得意,有少少复杂不过几好食。