2016-02-18
我唔系好食得辣, 所以啲朋友都好少食麻辣嘢会预埋我所以今次对我条脷完全系新体验呢间舖喺铜锣湾, 消防局𠮶头, 桥底辣蟹附近舖头唔系好多位, 遇著食饭繁忙时间都要等一等舖头入面overall环境都整洁嘅我食𠮶碗系全家褔牛肉粉(清汤)($98)话明全家褔, 碗嘢真系乜嘢都有, 都几大碗有蛋, 牛栢叶, 牛筋, 牛肉, 豆干....etc.啲材料煲到入哂味, 同够淋啲粉都入味, 唔会粉还粉, 汤还汤咁点入味法呢? 就系好麻!对一个唔食开辣嘅人, 自然麻味都好少接触但系佢系麻而不辣, 成个口都keep住有阵麻嘅香料味因为一lau个汤底全部都系香料饮汽水都冲唔走, 对我喺味觉新刺激!不过讲到呢度, 要揾啲嘢弹吓, 可能枝笔太好, 似杂志文OPENRICE话似commercial㖞好啦, 咁我弹吓啦我头先讲咗我唔食辣架嘛唔知其他唔食辣嘅人会点我成口麻味冲唔走个感觉其实怪怪哋除咗食只蛋之外, 基本上成碗都会食住𠮶阵香料味咁钟意嘅人咪会好钟意, 唔钟意嘅人就会唔惯啰同你食咖哩嘅道理一样同埋其实有啲贵, 都成旧水迟啲会唔会出迷你全家福, 食得哂之余又可以平返啲呢? (纯个人奇想)
所以今次对我条脷完全系新体验
呢间舖喺铜锣湾, 消防局𠮶头, 桥底辣蟹附近
舖头唔系好多位, 遇著食饭繁忙时间都要等一等 舖头入面overall环境都整洁嘅 我食𠮶碗系全家褔牛肉粉(清汤)($98)
话明全家褔, 碗嘢真系乜嘢都有, 都几大碗
有蛋, 牛栢叶, 牛筋, 牛肉, 豆干....etc.
啲材料煲到入哂味, 同够淋
啲粉都入味, 唔会粉还粉, 汤还汤 咁点入味法呢? 就系好麻!
对一个唔食开辣嘅人, 自然麻味都好少接触
但系佢系麻而不辣, 成个口都keep住有阵麻嘅香料味
因为一lau个汤底全部都系香料
饮汽水都冲唔走, 对我喺味觉新刺激! 不过讲到呢度, 要揾啲嘢弹吓, 可能枝笔太好, 似杂志文
OPENRICE话似commercial㖞
好啦, 咁我弹吓啦
我头先讲咗我唔食辣架嘛
唔知其他唔食辣嘅人会点
我成口麻味冲唔走
个感觉其实怪怪哋
除咗食只蛋之外, 基本上成碗都会食住𠮶阵香料味
咁钟意嘅人咪会好钟意, 唔钟意嘅人就会唔惯啰
同你食咖哩嘅道理一样
同埋其实有啲贵, 都成旧水