2020-07-20 997 浏览
一向唔食得辣嘅我,如果唔系 Yellopenrice 介绍,都唔知太子有呢间食重庆凉皮嘅黄店,因为就咁睇佢嘅门面同招牌,真系一啲都估佢唔到😮。呢度以前有堂食,但系自从疫情肆虐后,而家只提供外卖。叫咗个少辣嘅招牌两姊妹凉皮,配料有芫茜,葱,花生碎,青瓜丝同爆脆豌豆。夹一箸凉皮入口,只觉一阵冰凉嘅感觉自口腔直达体内,确系消暑佳品😎。爽滑晶莹嘅凉皮拌住酱汁一齐食,又酸又辣,仲有强劲嘅芫茜葱香气,每一秒都冲击著味蕾,正到不得了👍。配料嘅配搭亦恰到好处:青瓜丝清爽多汁,正好中和凉皮嘅辣味;花生碎同豌豆香脆有咬口,特别系后者,脆卜卜,豆味浓郁,好好食😋。意犹未尽,本来想试埋个黑糖五彩冰粉,点知忽然落起雨嚟,企喺街度食始终唔方便,唯有下回再战。行去搭巴士,一孖嘴唇开始发麻,感觉好似畀条橡筋弹下弹下咁,久久不散。

外卖自取