2020-08-21
呢间餐厅堂食新开张好多人帮衬,特别系外卖嘅订单,见到呢店员姐姐不断包不断包外卖 两个人叫咗两个午餐,套餐再加一个小食小食系尖椒皮蛋,唔知点解明明只系装个小食,都要用面盆咁大嘅碟 皮蛋一睇就知同其他地方食嘅唔同,蛋黄唔系银灰色,反而系橙黄色,而且蛋白部分有 花纹,系正宗嘅桂花皮蛋 成碟嘅颜色好吸引酱汁,尖椒同埋芝麻令到整道菜色好香,冻冰冰爽滑惹味 其中一个餐叫咗水煮牛肉,呢一度菜嘅口味都几啱我除咗面头舖得满满嘅辣椒,红油,芝麻之外,底下面浸住汤有煮过嘅油麦菜,滑牛肉片,青瓜同埋芹菜 食水煮牛肉,牛肉嘅滑嫩程度好重要,而且同整个汤嘅味道好夹我哋叫咗小辣唔会太辣,半𩠌饭咁食 另外一个套餐拣咗佢呢度招牌嘅特色:麻辣香锅同样都系小辣,但系呢个锅系干炒,食落味道辣好多同样系用牛肉炒,呢碟嘅牛肉份量比起水煮牛大约少一半,反而多嘅系莲藕片,薯仔片, 木耳仔,芽菜每片莲藕嘅窿窿都塞满辣酱香料,好惹火! 叫咗一支椰青水,因为会比较解辣其实只系从雪柜拎出嚟,但系店员都忙到分身不暇,所以都要等 另外套餐包咗嘅酸梅汤,饮落生津解喝杯身写住好特别嘅一句:「让我们红尘作伴, 吃得白白胖胖」 最后整餐饭食咗差唔多个半
两个人叫咗两个午餐,套餐再加一个小食
其中一个餐叫咗水煮牛肉,呢一度菜嘅口味都几啱我
食水煮牛肉,牛肉嘅滑嫩程度好重要,而且同整个汤嘅味道好夹
我哋叫咗小辣唔会太辣,半𩠌饭咁食
另外一个套餐拣咗佢呢度招牌嘅特色:麻辣香锅
同样都系小辣,但系呢个锅系干炒,食落味道辣好多
每片莲藕嘅窿窿都塞满辣酱香料,好惹火!
叫咗一支椰青水,因为会比较解辣
其实只系从雪柜拎出嚟,但系店员都忙到分身不暇,所以都要等
另外套餐包咗嘅酸梅汤,饮落生津解喝
杯身写住好特别嘅一句:「让我们红尘作伴, 吃得白白胖胖」
最后整餐饭食咗差唔多个半钟,以香港饮食文化嚟讲算慢
如果系赶时间嘅,建议就唔好嚟呢度食啦,否则就会要不断催促好忙嘅店员姐姐
而且佢呢度嘅落单模式系自助嘅,自己喺位点完餐,食完亦都系自己出返收银机嘅地方结帐