2016-03-22 7340 浏览
今晚同一样爱食辣嘅朋友a嚟食四川菜,呢度有得食小菜或者火锅,我哋就选择咗叫二人套餐,因为个套餐有我哋想食嘅嘢,凉菜小食类A,B项各选一款,热菜I,II,III又各选一款,即系2人餐有2个小食同3个热食,谂唔够先再加!凉拌我哋选择夫妻肺片同香菜皮蛋豆腐。夫妻肺片有某几旧有d "un", 而朋友a话觉得内脏味有d浓。 香菜皮蛋豆腐一嚟到个样令我有d失望,d豆腐好似乱咁捞咁,无咩刀功可言,至于味道方面偏淡,可以中和番食麻辣嘢嘅浓烈味道。主菜话咁快接二连三咁上,引来朋友a嘅少少微言,佢话d𩠌嚟得咁快好似煮定晒就咁「毕」出嚟嘅快餐咁㖞!水煮黑豚肉好足料,有锅笋,莲藕,薯粉,芽菜,秀珍菇,我觉得猪肉太冧太滑,好似无咗肉质本身嘅纤维咁。味道方面辣同麻分量刚好,辣多带点麻,唔会只得个麻字。 辣子鸡好香口,鸡肉同腰果都算多,鸡肉唔会炸到好干,麻辣适中,啱晒我口味!呢度嘅鱼香茄子唔同平时食开港式果d, 呢个茄子煮得刚好,唔似平时果d煲到绵晒,食落少少爽。味道唔太辣,略带甜,反而我会想佢唔加糖就更好!估唔到呢个套餐份量咁足,其实3-4人食都得。我哋食吓停吓倾吓又食吓,可能店员以为我哋都唔食架啦,期间走
凉拌我哋选择夫妻肺片同香菜皮蛋豆腐。

夫妻肺片
香菜皮蛋豆腐

水煮黑豚肉
水煮黑豚肉
辣子鸡

估唔到呢个套餐份量咁足,其实3-4人食都得。我哋食吓停吓倾吓又食吓,可能店员以为我哋都唔食架啦,期间走嚟问仲要唔要,同埋自动波攞埋碗免费红豆沙比您,此举令朋友a觉得有压迫感,我感觉就无咁大,因为店员态度唔似系要赶你走果只,可能我哋每次停手都比佢𥄫到呱!又或者系店员勤力得滞想快d洗晒d碗

顺带一提,埋单问店员有无分店同咩连锁店,原来呢间系红蚂蚁集团嘅!

鱼香茄子
2016-03-22