2016-09-19 361 浏览
今次放工之后同班同事去左铜锣湾揾食,本人系超超超中意食辣,所以拣左间食川辣既店铺,叫做十二味麻辣小当家。之前都有听过十二味贵阳牛肉粉,但一都直都冇试到,最后反而黎到佢隔离既分店。叫野食前侍应端上一杯杯既玄米茶,饮落去口中散发住淡淡既米味,好香,忍吾住叫佢添左几次嘻嘻因为同事吾系好食得辣既关系,所以我地叫左个经典香辣锅底小辣既麻辣香锅,佢张菜单有好多选择,同平时去打边炉既叫法差吾多,想食咩就TICK咩,个分别打边炉要自己渌,而呢个就整好哂一次个一个大碗上哂,今次我地拣左猪大肠、寛粉、豆卜、墨丸、牛肉、鱿鱼同埋金钱肚。侍应上菜既时候已经闻到阵阵既麻香味,好正!见到佢用左好多吾同既香料、干辣椒等等,食左阵条俐已经痺痺地。所有𩠌都好入味,牛肉好滑,啲豆卜吸哂成个香锅既精华,鱿鱼系店主推介之一,食落都好爽口,而且个卥水猪大肠都好焾。个人觉得寛粉系必叫,好弹牙,味道又够。不过因为个锅既味道好浓郁,食哂成锅会有少少咸。另外仲叫左个小食凉拌皮蛋,皮蛋上淋左啲酱汁,下次会再返黎试下佢个麻辣烫,好似睇落几好食。