餐厅: 金裝燉奶佬餐廳 (嘉湖新北江)
资讯:

平时较少帮衬呢间餐厅,觉得食物多肉、偏油腻,啱中学生和中年男人多啲。不过今日就偏偏想食肉!睇menu见到“麻辣汤底”四个字,好耐冇食麻辣了,立即勾起当年去成都5日食咗5餐火锅嘅任性日子。一于叫香煎鸡扒汤米线加麻辣汤底。为咗应战麻辣,将必点嘅热奶茶转为冻奶茶,可以降火。麻辣汤米线卖相好吸引,汤底火红火辣,鸡扒切得整齐,仲有有豆腐卜、酸菜等,好期待。第一啖当然系饮汤……等等,咪就系超市都买到嘅麻辣火锅味道?立即扁嘴,但念深一层,呢间乜都有得食嘅茶餐厅,又点会花几个钟时间去熬麻辣汤底?食落,麻辣汤米线味道其实都OK,有辣味,仲有淡淡甜味,不过就少咗啲麻味。鸡扒肉质和味道还可以,但好似煮熟放咗好耐嘅感觉。今次食麻辣有两个唔小心:**唔记得留番豆腐卜最后先食,豆腐卜吸收麻辣味道先绝。**错点咗冻奶茶,食麻辣应该饮可乐先爽。

今次食麻辣有两个唔小心:
**唔记得留番豆腐卜最后先食,豆腐卜吸收麻辣味道先绝。
**错点咗冻奶茶,食麻辣应该饮可乐先爽。
2022-10-12
午餐