2012-03-21
旺角香格里拉系我最经常食的麻辣米线店,最高峰系一星期食两三次,令我食完又食就系佢的蒜香白肉!先讲店面环境:甚窄,我通常放工落旺角行街前去食,大约6点唔会好多人,不过位就窄,几迫下,坐得唔叫舒服。汤底方面:都唔叫话特别好味,但辣味就好够,小辣就则则好仲食到汤的味,中辣就得个麻字。配料都算相当多,较特别的有竹笙同埋鲍片,辣牛丸等比较偏门的,当然有我最爱的蒜香白肉。一碗米线23蚊包一𩠌,加一样就加4-5蚊,一般配料4蚊一份,竹笙、肥牛好似贵点,系5蚊那种,而配料份量都好足,蒜香白肉非常入味,一碗大约有6-7块,而且都算大片。萝卜就算林,但不算入味,辣牛丸配麻辣汤相当不错。其他配料少吃,所以没有什么意见。特别注意的是,这店6点前系有下午茶,配饮品原本7蚊,下午茶时段4蚊,但佢个钟系快几分钟,我次次去到,我个钟5:55 ~~佢个钟就够钟。