2023-03-25
唔食辣都向你推介嘅川菜小馆,麻辣迷点可以错过🌶️。今晚被无辣不欢嘅友人捉咗黎呢间位置唔系太显眼嘅「隐世」巷仔小馆。一到步就见到,红红的大招牌;店舖不大而店面装修都以红色为主,墙上更挂着两大串辣椒,极度点题!难得食小炒,当然要叫个「镬气豉椒炒蚬」加支啤酒试试师傅嘅手势啦!真系好正!豉椒唔会太咸,辣椒同葱带出蚬本身嘅鲜甜味。热辣辣上枱,食到根本停唔到口!而「麻婆豆腐配牛肉」又系另一个辣法。平日食开嘅麻婆豆腐系只会有辣味;而呢度嘅麻婆豆腐系正宗嘅麻辣风味!越食越感觉到口腔和舌头间的麻痺感。一向唔食辣嘅人竟然会因为一个菜式,而享受食麻辣时嘅冒汗和口腔麻痺感,真系令人难以置信!而且两个小炒各有不同的辣度和辣味,令人一试难忘!一边食,一边听住来自身边唔同枱嘅煲仔菜霹雳啪喇嘅声音,真系色香味、声色画嘅最佳典范!无辣不欢嘅你,快啲去亲身体验下啦!