2023-08-15
星期六约左屋企人喺长沙湾睇戏,顺便去荔枝角D工厦觅食。由于自己本身无去开呢头,所以喺Openrice随便揾一间比较多人评价嘅餐厅。最终比呢间泰式餐厅嘅火山猪骨吸引左🙊。星期六下午1点零嚟到,当时客人唔多,即使到2点离场都未坐满。泰式火山猪骨 $168门口餐牌写住周年庆期间堂食火山骨免费增量50%!! 目测现场几乎每枱都有一盘。上枱果阵会闻到唔太讨好嘅鱼露味,同行屋企人表示唔沾个汁会更好,但我自己已经接受左个味,沾完个酸酸地嘅汁,感觉无咁油腻,同埋似番泰式风味🙈。两大支骨依然有好多肉,由于系骨头肉,肥瘦各半、肉质好软淋、唔痴牙、几有猪肉香,无沾汁食嘅话,就似食紧煲汤嘅猪骨头,所以都系建意点少少汁食会好D。泰式虾饼 $68呢个虾饼炸到外层好酥脆,虾肉好弹牙、又有虾香,全餐最好味系佢。泰式海南鸡船面(金边粉) $62我知好少人食船面会配海南鸡,但我又想食船面,又想试鸡,胃又唔大,唯有全都要😹。食面前当然要先饮汤,个汤几浓味,但略嫌甜左少少;海南肥鸡,肉质几滑;白萝卜有渣又唔入味。金亚涞青咖哩鸡扒饭 $56我睇过D食评,点佢嘅人都话好味,但我地一致认为一般😿。首先我本身系想食辣,所以先点青咖哩
泰式火山猪骨 $168
泰式虾饼 $68
泰式海南鸡船面(金边粉) $62
金亚涞青咖哩鸡扒饭 $56
我睇过D食评,点佢嘅人都话好味,但我地一致认为一般😿。首先我本身系想食辣,所以先点青咖哩,点知佢一D都唔辣😑仲要偏甜,失望;另外,唔少人话鸡扒好大块,但我个人觉得平时喺街市买𩠌,就系呢D正常SIZE🤔。
总结,四款食物都一般,唔会吸引到我地再嚟。
星期六午市有加一,埋单$389;餐厅支持电子付款方式。