2022-05-03
复活节假日,为咗要食甜品,特登去尖沙咀食晏昼。一轮投票之下,妹妹终于赢咗,拍板去尖沙咀嘅年青人潮店Mamaday。为咗避开人流,book 嘅系两点半嘅lunch,去到嘅时候睇到有四、五个人喺度等位。好在有订位,可以即刻入座。妹妹一心要食明太子薯条,哥哥要避风塘鸡翼,主食方面要咗个咸蛋牛油果蟹肉比萨同埋蟹肉意大利扁面。我嘅心态喺纯粹陪太子、公主读书,对呢餐饭冇要求亦都零期望。首先上嘅系明太子炸薯条。坦白讲个薯条炸得算系唔错,配上明太子一齐食又几得意。要赞嘅系明太子俾得甚多,算系对得住呢个价钱。当然一心要嚟食呢个明太子炸薯条嘅妹妹对它是赞不绝口,皆因佢一向钟意食明太子也。避风塘鸡翼一碟有五只,算系做得OK啦!但系个人来讲就嫌佢唔够辣,所以唔够好味。跟住上嘅喺蟹肉意大利扁面,面上有几只蟹钳同埋一堆明太子,又系妹妹钟意嘅食物。扁面我嫌佢偏硬,味道方面主要系明太子搭够。最后上嘅喺咸蛋牛油果蟹肉比萨,呢个系个薄身比萨,都焗得几香脆,但个人嚟讲唔系我的至爱。虽然个名叫做咸蛋牛油果,但系其实食唔到咸蛋味道。蟹肉方面又系几只蟹钳,冇计啦,咁啱全家人都钟意食蟹,所以咪碟碟都系蟹啰!埋单加一之后要$453,
埋单加一之后要$453,唔系平。食物方面我觉得还可以接受,但是呢个地方主要系俾年青人嚟打卡多过食嘢,因为佢的装修算系几特别同盏鬼,后生嘅可以去多几次,俾我就算喇!