2017-07-04
睇到fb介绍话湾仔新开左间海南鸡饭,近近地今日去试下。门面唔大,坐位约6个,我地就外卖,见到3个厨师好落力咁整,厨房有个位挂住几只鸡,感觉上都几好。讲番野食:无骨海南鸡饭$45 + 送佢声称「无味精上等椰子鸡汤」段片介绍海南鸡,咁当然要试下招牌菜啦,鸡脾位就贵$5,我见都系$45紧系食豪d啦...点知🤦🏻♀️鸡:有鸡味几好,又滑,系值得赞既👍饭:唔知佢系想做泰国鸡饭定边个东南亚既鸡饭,个饭闻落得姜既味,加埋太多唔知咩香料同大量食落唔脆又油既炸蒜,食左2啖放弃左🤦🏻♀️真心建议做番普通黄姜饭啦,好滞呀🤢配菜:酸青瓜,一堆入面有d好酸有d未入味唔知想点?系咪特色黎🤔椰子鸡汤:闻落好香,又话冇味精劲咸啰,我地饮左几啖已经劲饮水😒小食拼盘 $58 (沙爹串烧,香叶鸡,春卷,炸虾饼各2件)串烧:759比较好食,佢整到好干呀😭香叶鸡:好油,但都正常既虾片:系成盒最正常既😆春卷同虾饼:可能行左5分钟番屋企冧晒唔脆,但味道几好味海蜇木耳 $25真心唔好拣,咸又唔系咸酸又唔系酸,海蜇冇乜味好难食呀😟其实我都好想支持小店,如果唔系好高要求只系想填饱肚可以试下,因为价钱真系好平(湾仔黎讲),但如果唔改善下应
讲番野食:
无骨海南鸡饭$45 + 送佢声称「无味精上等椰子鸡汤」
鸡:有鸡味几好,又滑,系值得赞既👍
小食拼盘 $58 (沙爹串烧,香叶鸡,春卷,炸虾饼各2件)
串烧:759比较好食,佢整到好干呀😭
香叶鸡:好油,但都正常既
虾片:系成盒最正常既😆
春卷同虾饼:可能行左5分钟番屋企冧晒唔脆,但味道几好味
海蜇木耳 $25
真心唔好拣,咸又唔系咸酸又唔系酸,海蜇冇乜味好难食呀😟
其实我都好想支持小店,如果唔系好高要求只系想填饱肚可以试下,因为价钱真系好平(湾仔黎讲),但如果唔改善下应该都好难企得耐🤷🏻♂️
后记:去果时有2条女拍紧片介绍,明明岩岩开佢地话:「d鸡真系好好食呀,好多人都赞,个汤仲好好饮tim ar」我认左佢地2个个样,见到佢地介绍野我一定唔食,佢地话「个汤好好饮」我已经知佢地冇味蕾🤷🏻♂️