餐厅: 健康齋廚
资讯:

2023-01-15 453 浏览
上次食完牛大人,觉得有啲罪恶感今日特登走来黄大仙,帮衬呢一间素食餐厅——健康斋厨食开肉类嘅我,老实讲都惊有啲唔习惯,不过抱着一颗好奇嘅心,入到嚟呢一间餐厅,简直系大开眼界!餐厅嘅Menu上面竟然有鱼香茄子?炸云吞?蕃茄牛面?竹笙鱼翅? ? ?抱着一颗好奇嘅心,小弟嗌咗呢几款𩠌,真系几意外!首先讲吓佢嘅炸云吞,点上酸酸美味嘅甜酸酱,系一款简单而开胃嘅头盘,香脆嘅口感增加左我嘅食欲!而且佢哋系即叫即炸,肯定够晒香脆❤️朋友今日想食蕃茄牛面,呢度嘅蕃茄牛同样都系甜甜酸酸,捞埋米粉食,蕃茄酱挂满面条上面,好开胃偷咗佢一个牛肉嚟食,虽然系斋嘅,不过好友牛肉嘅口感,感觉冇咁邪恶🤤接着上菜嘅喺呢度嘅竹笙鱼翅老实讲,小弟之前睇过套纪录片,有关鱼翅嘅制作,觉得真系好残忍,自此之后都冇乜点样食过鱼翅。但系呢度嘅竹笙翅口感可以媲美鱼翅、上面嘅木耳增加左佢嘅口感,一啖爽脆一啖羹,就系冬日里面嘅小温暖。朋友最后嗌咗鱼香茄子锅,呢个真系惊喜!鱼香茄子锅系即叫即煮,瓦煲里边装住超多茄子,虽然冇咸鱼,但系用上唔同嘅配料,当能够模仿出咸咸香香嘅风味,而且上菜嘅时候热辣辣、锅边仍然冒着蒸气,真系令人食指大动!餐厅位置喺黄大
上次食完牛大人,觉得有啲罪恶感
今日特登走来黄大仙,帮衬呢一间素食餐厅——健康斋厨
抱着一颗好奇嘅心,小弟嗌咗呢几款𩠌,真系几意外!

接着上菜嘅喺呢度嘅竹笙鱼翅

朋友最后嗌咗鱼香茄子锅,呢个真系惊喜!

餐厅位置喺黄大仙凤凰新村附近,由地铁站行上去都只系5分钟路程,作为肉类爱好者嘅我,间唔中清吓肠胃都系需要嘅!而且餐厅提供嘅素食质素非常之有惊喜,小弟以后一定会再试!

—————为食分界线——————
📍 健康斋厨 (黄大仙)
黄大仙飞凤街34号地舖

推介指数 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指数 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指数 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
环境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消费: $80
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #为食马利奥 #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #周末好去处 #香港好去处 #食好西 #美食