2021-07-13
向来都好钟意食泰国野,随左系返工个头不断揾,随左系返工个头不断揾泰国餐厅,仲有试过香港既泰国九龙城既泰国菜,今次反而系唔多泰国菜既铜锣湾揾到。今次呢间餐厅Siam 28,见到个名已经好亲切,即刻谂起曼谷既暹罗广场,令人好挂住泰国,。今次喺铜锣湾食嘢,苦恼紧食咩𠮶时,喺泰国菜同日本菜中间拣咗呢一间,铜锣湾成日食日本嘢,第一次试泰国嘢,尤其系呢一座澳门逸园中心,入面九成都系日本餐厅,呢间Siam 28系唯一一间泰国菜,28意思就系佢系28楼,食得太多日本野既人,开胃既泰国菜系呢一刻好吸引。当日系星期六夜晚八点几上去,但发觉人唔算好多,可能坐唔够一半,唔知平时午市晚市系咪都系咁小人。餐厅装潢时尚,一出lift门映入眼帘既系色彩缤纷既瓦砖墙身,再加上一个灯箱招牌,非常夺目。餐厅内以绿白色为主调,地下用上彩色阶砖,入面设计较清新,最引人注目既系边边既落地玻璃窗,可以包揽铜锣湾繁华既街景 地方唔算大,大约有十张四至六人位,但座位宽敞舒适,枱同枱之间距离适中,夜晚入面既位会暗啲,窗边位灯光较光,几有气氛。餐厅既菜式好多样化,睇过MENU,曼谷菜同泰北菜既选择都系琳瑯满目,而且有大大张菜式相片,菜式上
餐厅既菜式好多样化,睇过MENU,曼谷菜同泰北菜既选择都系琳瑯满目,而且有大大张菜式相片,菜式上有泰小碟、汤类、海鲜、咖喱、肉类、蔬菜、粉面饭、火锅、甜品同饮品。
虽然我系黎食晚餐,不过见到佢个午市套餐非常抵食,就算公众假期都有同一个Lunch Menu,可以一次过试哂啲热门菜色,午市套餐包汤品、主菜同饮品,另外可以加$20加配两款小碟既泰式小食,加钱仲可以试到佢既煎芒果糯米饭,主菜价钱由62到98,加埋小食甜品都系100多啲,抵食又丰富。
1️⃣ 冬荫公 💰109(👅: 8.5/10)
冬荫公
上枱时会用铁煲上,之后会点着小烛台去保温,虽然个样睇落好细煲,但其实可以到五、六碗,上枱后店员会细心帮手分碗。
冬阴功主要用香茅、南姜、红辣椒去提味,闻落好香,睇落鲜橙色,饮落酸辣,酸味会比较重,辣就唔算好辣,而且饮落椰奶味比较重,比较适合香港人嘅口味,有少少甜同奶味,几开胃惹味,无太多辣油,所以饮落唔算太呛喉,唔油腻,非常过瘾,会一啖接一啖。
配料有唔小草菇、蕃茄仔、香茅同大虾,绝对足料,唔系剩系得汤,如果辣度再多啲会更好。
2️⃣ 炒鲜虾金边粉 💰122(👅: 8/10)
炒鲜虾金边粉
金边粉外观上系用一个格仔蛋网包住,卖相非常吸引,不过略嫌佢既蛋香味未够突出。
金边粉食落软糯香甜,蕃茄味几突出,已经沾满左喺每一条粉上面,酸酸甜甜好惹味,带小小辣味,质地比较湿润,唔会太干身,有小小镬气,加上芽菜、花生、辣粉同青柠汁,食落开胃。
配料有三只虾,已经去壳,大小正常,食落新鲜,咬落爽口弹牙,呢个价钱黎讲唔算平既金边粉。
3️⃣ 芒果煎糯米饭 💰89(👅: 8.5/10)
芒果煎糯米饭
呢个芒果煎糯米饭唔多唔小系吸引我黎既原因,同平时既芒果糯米饭唔同,佢系将糯米饭整成压成一块块饼状再煎香,加蛋煎到金黄色,再提供炼奶比你淋上去。
糯米饭外层煎过黎,面层金黄色,所以会有米香,咬落微脆,入面系烟韧软糯,食落会有啲似煎年糕,几香口,暖暖地带小小温度,比一般糯米饭无咁腻,点椰浆食,椰浆够香,味道非常之夹,如果可以再煎脆啲会更好。
而芒果虽然唔系当造,不过食落唔酸,几鲜甜。
🌟味道上我觉得系合格以上嘅泰国菜,冬荫公至少好饮过唔少餐厅,辣味酸味并存,价钱算中价,而且胜在环境好好,如果坐窗边位可以望住铜锣湾嘅城市景食饭,夜晚都几有气氛。
店员服务满意,有礼貌,入到餐厅会主动提供密实胶袋用黎装口罩,见到食客饮完水会即刻过黎斟,会留意用餐进度,唔会一次过将所有菜上哂,唔会赶时间叫你走,走个时会主动提供酒精搓手液。特别一提呢一间系良心小店,当晚当晚可能系敏感日子,铜锣湾有好多警察,见到店员个电话有睇紧直播,临走𠮶时仲俾咗张单俾我,话俾人问到都有单解释点解系附近,服务真系非常细心,而且系黄到金,绝对值得我帮衬第二次。
👅味道: 8/10
🍴环境: 7.5/10
💰消费: $160pp (服务费: 10%)