2019-06-20
是日同男朋友同另一对情侣double date,拣咗呢间位于黄埔嘅泰国餐馆,早前朋友试过佢哋位于观塘嘅分店,觉得非常好味,就介绍我哋嚟呢度食啦。一行四人,可以叫各式各样嘅嘢食,部份仲令我哋回味无穷。冬荫海鲜汤(大):食泰国嘢又点少得饮冬荫公汤呢?钟意食辣野既我,冬荫公系我去到泰式餐厅必叫既菜式之一。呢度嘅冬荫公有两个size,我地四个人叫左个大嘅,一客大约有六碗左右,以明炉送上,有明火保持温度,只系卖相已经非常震撼。呈橙红色嘅冬荫公汤,上菜时热辣辣,香料十足,仲散发出阵阵香味,配料方面亦都好足,有菇、蕃茄同虾等等,入口又酸又辣,好开胃。泰式烧烤拼盘:烧烤拼盘有鸡肉、猪肉同埋牛肉,肉类腌过后再去烧,非常入味。除此之外,每件都切到细细粒,一啖一件,非常方便。点埋沙嗲汁食,味道更吸引。原只菠萝海鲜炒饭:呢个菠萝炒饭,只系卖相已经非常吸引,真系令我忍唔住「相机食先」。加入左蟹柳,虾,青口同鱿鱼炒嘅菠萝炒饭,配料都算多,D虾都好大只,上菜时散发出阵阵香味,味道亦都唔错,份量亦好足,值得一赞。红咖喱猪颈肉:加左椰汁整成嘅咖喱真系份外香,入口唔会太辣,配料有爽口嘅猪颈肉,蔬菜同菠萝,份量刚刚好。如果
一行四人,可以叫各式各样嘅嘢食,部份仲令我哋回味无穷。
冬荫海鲜汤(大):
泰式烧烤拼盘:
原只菠萝海鲜炒饭:
红咖喱猪颈肉:
加左椰汁整成嘅咖喱真系份外香,入口唔会太辣,配料有爽口嘅猪颈肉,蔬菜同菠萝,份量刚刚好。如果配埋蒜蓉包食嘅话,就真系完美嘅配搭啦。
埋单每人都唔使$200 ,可以坐成两个钟,食物好味,服务又唔错,都算系性价比高。