2023-10-20 407 浏览
朋友住喺黄大仙,呢日去揾朋友,黄大仙平时只系知道去商场度揾嘢食,如果唔系朋友住喺呢度附近,我都唔知原来呢度有间质素咁高嘅餐厅。 发觉餐厅名好熟,原来我曾经喺尖沙咀食过呢间餐厅,记得果时食过都觉得好好食,今次顺便再来试一试。 餐厅仲有露天位置,感觉都几写意。餐厅主要食新加坡菜。 新加坡金沙虾($180):虾有四只,系虎虾,大大只好吸引,由咸蛋黄,咖哩叶,指天椒同牛油组合而成,虎虾配上咸蛋味非常香口,虾大只之余够哂爽口弹牙,而且虾味亦很鲜,带有少少辣味非常美味。 辣椒蟹肉汁配炸馒头($78):馒头炸得外脆内软,而且配上辣椒蟹肉更加惹味,酱汁唔会太浓味,可以点哂成个包咁食,索哂啲汁,点唔哂嘅蟹肉特登夹出黎食,几好味。 新加坡咖喱牛腩($88):有牛腩,牛筋同埋薯仔,咖喱味很香,而且带有椰香味,牛腩同薯仔都炆得够淋,份量好多,咖喱就当然要配饭食,非常合衬,跟住我地都顺便再叫多个手抓饼配咖哩。 朋友叫左椰浆饭($28),系蓝色,个样几靓,手抓饼($48)炸得非常酥脆,配咖哩一流。我自己就叫左个油饭($25)。 朋友叫左杯美禄恐龙($30),美禄味浓郁,而且上面仲有脆嘅朱古力球,增加口感。 因为今

餐厅仲有露天位置,感觉都几写意。餐厅主要食新加坡菜。

新加坡金沙虾($180):

辣椒蟹肉汁配炸馒头($78):

新加坡咖喱牛腩($88):

因为今日都冻冻地,所以就叫返杯热饮,我叫左桂圆红枣茶($30),甜度适中。

呢度嘅嘢食都好好食,而且距离地铁站都唔远,都好方便。

2023-10-17