餐厅: 靠得住粥麵小館 (克街)
资讯:

01/04/2006 (星期六)下午shopping 完后, 同0左木头人去湾仔森记书局行下. 行到咁上下, 谂住边行边去揾d野食. 行出街外, 见人头涌涌(d人睇完rugby行晒出湾仔铜锣湾医肚), 立即打消去cwb食饭0既念头. 谂起附近有kc介绍过0既靠得住靓粥, 问过木头人0既意见, 就决定食粥.我同木头都唔太识食泥猛(下次带埋阿妈0黎试下先得), 就各自要0左猪润粥, 外加炒面同鲩鱼皮. 炒面纯为顶肚, 食味就一般; 猪润粥就真系好味, 粥底绵, 猪润系真正0既黄沙润, 滑之余, 做到响爽同淋之间0既平衡, 我同木头都食得好过瘾. 鲩鱼皮好爽口, 我一个人包办0左大半碟. 值得讲0既系, 佢个粥的确如店方所言系冇落味精, 但系豉油就一定有落, 而且相当重手. 食鲩鱼皮点0左豉油0既我, 食完要拿拿临去饮罐可乐先免却损口损一劫. 食饱信步而行, 都系去0左cwb. 行到累, 木头人话去饮杯starbucks, 就去坐低, 饮咖啡, 睇新买0既书, 就系咁悠悠闲闲地过0左一日, 感觉好好.
01/04/2006 (星期六)

值得讲0既系, 佢个粥的确如店方所言系冇落味精, 但系豉油就一定有落, 而且相当重手. 食鲩鱼皮点0左豉油0既我, 食完要拿拿临去饮罐可乐先免却损口损[月利]一劫.