2010-08-19
最近发现返工经过既黄竹坑有间新酒店落成,就系L'Hotel Island South,再上网search下有冇做buffet,原来做紧「南湾海洋鲜味自助晚餐」兼有promotion discount,甘就上个星期同屋企人去试下顺便享受一下家庭乐果晚入到间酒店(P3 Floor)就系个甜品雪柜,里面d dessert真系好精致。入到去坐低,梳化加埋个腰枕都好舒服,而且环境夹灯光都几有格调,10分满分可以俾佢7分食物方面,由于推广期内惠顾自助餐的客人可获赠一客原条野生海斑,或可选择送赠的阿拉斯加皇帝蟹脚(以日本清酒西洋蒜烹调)。故此看见每人枱面上都有条海斑,就好心急同侍应落order,由于条鱼是即叫即蒸,所以系等既时候我地就去扫场啦刺身:种类都有六款左右,三文鱼鲜甜。串烧:有牛扒、羊架、翠玉瓜、茄子、虾等,味道不错,尢其是牛扒个汁,好味又好夹汤类:有2款汤,中式and西式,西式既磨茹汤super yummy呢热盘:食物有,香芒猪柳、炆双菇、牛仔骨,白汁意粉,就系只得呢4款,而全晚都系不断refill番呢4款从来都无转过其他款式,所以款式较少,虽然经常refill,但因为唔会转款,所以行完几
刺身:种类都有六款左右,三文鱼鲜甜。
热盘:食物有,香芒猪柳、炆双菇、牛仔骨,白汁意粉,就系只得呢4款,而全晚都系不断refill番呢4款从来都无转过其他款式,所以款式较少,虽然经常refill,但因为唔会转款,所以行完几次见到都有d闷。
咖哩:印度黄咖喱、泰国青咖喱、海南海鲜咖喱,有不同的辣度、配菜,另有丝苗白饭及印度烤饼可供配搭,三只咖哩味道都几正
沙律:可以用差字形容,只有薯仔沙律、通粉沙律,自己配搭的亦只有几款菜,连粟米、红腰豆、提子干、洋葱都无呀! 所以真系几差。
冷盘:有四款特色小食- 虾沙律杯、蟹柳拼冷面、三文鱼层层叠、什么火腿拼蜜瓜,呢四款味道都唔错,系什么火腿有筋,好难嚼。另外仲有几款火腿、冻猪手片同埋烟三文鱼。
海鲜:源源不断咁补充长脚蟹,磥等等既海鲜,但款式唔多。
水果: 只得四款- 新鲜菠萝、西瓜、哈蜜瓜同埋莲雾。
甜品: 之前睇网上睇话有成80款,但当日唔见有wor,有稳阵既new york cheese cake,各款mousse cake,不过mousse cake全部都唔系咁好味!另外仲有木糠布甸,焦糖布甸,呢2个都几好味,有朱古力喷泉,蛋散,仲有2款乳酪ice-cream,但就连最basic既班戟都无!梳乎里都有不过次次行过去都无,原来要预早同师傅讲定佢下转先会焗你果份,因为佢有2部机,每部放4个,所以每次只能出炉8个,最后试了1个,但原来味道系无想像中咁好!
至于甜品呢方面,因为d甜品系放落柜度既,所以每次都要排队叫师傅拎的,而呢点亦都系是次我们全家人一致认为最唔好之处喇!因为大家好期待既甜品,自自然然就会好贪心好多款都想试而每款都拿一d咁嘛^^ ,不过因为每次都要经师傅先拎到,而且有时亦要排队,加上我今日个师傅又唔系好耐烦咁,我叫完个cheese cake再叫佢要多件mousse cake,本身我仲想叫佢要个布甸但见佢个样都几黑面咁,所以我就无叫到而只系拎左2款,之后讲番个case比屋企人听原来大家都有一样既同感,就系拎甜品拎得唔够尽兴喇!虽然佢系无限制,师傅亦都无讲明只限拎几多款,但每次排到自己都比成条队既人睇住你叫边几样同几多款既时候,好自然系会感到尴尬而唔能够尽情享受!不过呢点都系我同屋企人既感觉同意见啦!始终各人都有唔同既喜好嘛!^^
最后,其实最值得一赞的就是那道送既原条野生海斑(可以选择要阿拉斯加皇帝蟹脚),我地4个人要左1道蟹脚,蟹脚就叫完之后好快就到左啦,味道就普通喇,至于另外3道都要海斑,因为可能蒸要需时,所以大约系食既途中约45mins左右就送来啦,每人1条都好大条,每条8两,好新鲜,好好味,我地全家人都好满意呢条鱼,哈哈。尤其系妈妈,因为本身妈妈唔好生冷食物,即系鱼生,冻既海鲜同冷盘佢通通都唔食的,至于热盘,因为只得4款而且完全无转过其他款式,所以妈妈今晚其实唔系太满意的,而佢自己亦话全晚最好味都系呢条鱼架啦!所以大家如果会黎食呢个buffet的话就真系推介要送鱼啦
总括而言或者呢道系黄竹坑对于好多人黎讲比较远同陌生,亦因为咁所以人流都唔算多,所以buffet供应既食物相对而言选择亦比较少呢?不过呢度始终系新开所以依然有好多可以改善既空间,食物种类如果都不能增加的话,或可尝试将那4道原封不动既热盘,都从适当的时候转换一下款式吧!因为始终相信,食物款式更多元化才能吸纳更多客人呢!
总数:$1592(4位)
30% Discount 后 :$1114.4
另10%加一服务费:$159.2
Total :$1273.6
即每位原本398,呢家每位$300左右,7折的话是抵的,不妨一试啦