2015-08-30
发觉铜锣湾既楼上铺成日都隐藏左唔少味道唔错又抵食既餐厅。今次就黎到位于百乐中心既「洋葱」食晚餐。.一出电梯就见到墙壁上都贴满左客人画既画作,某些仲颇有水准的,感觉十分特别呢!.而且仲贴满餐厅里菜式既照片,可以睇岩左先入口呢!.餐厅环境唔算十分大,但布置有心思。每张台更有摆放颜色蜡笔,让客人可以画画呢,感觉心情特别放松。.呢度可以选择A la carte,或者拣晚市套餐,套餐价钱由$220-$370,包餐汤、餐前小食、前菜、主菜、甜品拼盘/咖啡茶,所以与他就各人点左个套餐。(另收加一服务费).入口微热既意大利香草包,可配黑醋食。.招牌洋葱汤此汤用上十几kg既牛骨连同洋葱一齐熬,汤里有丝丝洋葱在内,而且入口有超浓郁既用牛骨味,味道鲜甜,醇香味浓,洋葱食落又清甜,好饮!.迷你蘑菇忌廉挞作为餐前小食,这个挞也做得颇不错。挞皮咬落松化,蘑菇也够重。.烟三文鱼啤梨沙律好少见到有啤梨在内既沙律,烟三文鱼入口软腍,配埋片片啤梨同食,味道清新,呢个配搭唔错。.法国黄油鸡卷酿松露、蘑菇配薯蓉、新鲜蔬菜及迷迭香烧汁 $300一份有约4件鸡卷、配菜有蔬菜及薯蓉,份量都唔少。师傅将全只鸡拆肉再卷,鸡卷外皮带脆,
. 一出电梯就见到墙壁上都贴满左客人画既画作,某些仲颇有水准的,感觉十分特别呢!
. 而且仲贴满餐厅里菜式既照片,可以睇岩左先入口呢!
. 餐厅环境唔算十分大,但布置有心思。每张台更有摆放颜色蜡笔,让客人可以画画呢,感觉心情特别放松。
. 呢度可以选择A la carte,或者拣晚市套餐,套餐价钱由$220-$370,包餐汤、餐前小食、前菜、主菜、 甜品拼盘/咖啡茶,所以与他就各人点左个套餐。(另收加一服务费)
. 入口微热既意大利香草包,可配黑醋食。
. 招牌洋葱汤
. 迷你蘑菇忌廉挞
. 烟三文鱼啤梨沙律
. 法国黄油鸡卷酿松露、蘑菇配薯蓉、新鲜蔬菜及迷迭香烧汁 $300
一份有约4件鸡卷、配菜有蔬菜及薯蓉,份量都唔少。
师傅将全只鸡拆肉再卷,鸡卷外皮带脆,不过内里鸡肉既肉质每件都有点唔同,可能因为唔同部位所至。好似食第一、二件时就比较干身,肉汁欠奉,但当食后面两件,肉汁又多返,所以食落都比较好味,有阵阵松露香渗出,但未算浓郁,不过这个配搭其实几好味。
另外都好钟意个薯蓉,牛油味好重。就连配上的蔬菜都系热既,唔会冻冰冰,值得一赞。
. 炭烧美国1855肉眼扒配辣薯角、时令蔬菜及红酒汁 $350
牛扒要左五成熟,见到面头的炭烧网纹都觉特别好食! 切开后肉质粉嫩色的,肉质咬落松化,而且渗出阵阵炭烤味道,牛味满浓,好食! 就黎薯角食落都好热辣辣,香口是必然的,太邪恶了!
. 甜品-朱古力蛋糕、杂莓酱蛋白饼、朱古力泡芙
甜品拼盘有三款选择,每款都系小小的,咁就可以每样都试下,而且碟子仲有用朱古力酱装饰呢,满有心思。
. 三款之中最特别一定系杂莓酱蛋白饼,蛋白饼咬落好松化,配埋酸酸甜甜既杂莓酱,中和左蛋白饼既甜腻感,好食!