RUE DU LIBAN

2024-01-10 97 浏览
喺香港来讲黎巴嫩菜就真系比较少见,今次试吓呢间位于尖沙咀山林道嘅黎巴嫩菜。餐厅用咗深蓝色做大门主色,里面环境几靓,天花板全部都系干花而座椅同墙壁用上民族风同碎花图案,七彩缤纷又有民族色彩。我同朋友order咗以下食物:估唔到佢哋有生蚝生蚝都算大肥美,有三只酱汁可以配埋食,个人最钟意佢地个辣酱茄子蓉 Moutable,黎巴嫩菜出名有好多唔同嘅蓉/酱配搭面包脆片,今次试左呢个茄子蓉几好食,整得好滑溜,上面仲有啲蕃茄粒,酸酸甜甜咁,搽落面包脆片度食几惹味塔布勒沙拉 Tabbouleh,主要有薄荷叶、蕃茄、洋葱、柠檬汁、橄榄汁等搅拌而成,佢个整法得好local所以会比较酸(都似我之前系中东食𠮶个味道)tbh未必太啱香港人嘅口味慢煮羊肉煮得几淋身同冇咩酥味,不过唯一个酱汁味道唔算太浓郁。羊脾配埋下面滑溜嘅薯蓉同各款配菜一齐食,配搭唔错另外如果有人生日都会有staff同你一齐唱生日歌,staff都好friendly,整体食物,装修同气氛都唔错呀
而座椅同墙壁用上民族风同碎花图案,七彩缤纷又有民族色彩。

我同朋友order咗以下食物:
估唔到佢哋有生蚝
生蚝都算大肥美,有三只酱汁可以配埋食,个人最钟意佢地个辣酱