2023-08-20
置乐秋香个名震天下嘅白鳝煲仔饭我一直都跃跃欲试,估唔到今个礼拜同阿仔嚟黄金海岸 Staycation 有个咁嘅机会有幸一亲香泽,我都系今次入嚟先知道原来佢喺黄金开咗分店。餐厅嘅装潢同置乐分店同出一辙,以绿色同埋金色作主调,系好有特色嘅轻奢风格,整体感觉良好。味噌汤、渍物,味噌汤系令人最满意嘅温度,渍物有韩式泡菜同埋日式酸萝卜,仲有呢一个咁特别嘅味醂鲣鱼汁卤鹌鹑蛋,味醂嘅甜同鲣鱼汁嘅香充分发挥喺呢一粒小小嘅鹌鹑蛋之内,非常特别。黎明来到,呢一杯咁有诗意嘅特饮系由柠檬汁、橙汁同埋石榴汁糖浆调配而成,味道酸爽清甜,除咗可以打卡之外仲非常开胃。自家酿西柚柠檬话梅伯爵茶,饮品以有齐西柚柠檬话梅以及伯爵茶的味道,整体感觉极富层次,特别钟意饮品底下以粒粒西柚作堆砌,连口感都照顾埋,赞。威士忌烧蚝,落单嘅时候侍应提醒个烧蚝系大约烧到两三成熟,半熟烧蚝嘅美味令人十分期待,入口系夹杂住生蚝嘅鲜味同熟蚝嘅蚝味,加上面头嘅三文鱼籽同埋香葱点晴,非常出色。秋香盐烧白鳝煲仔饭,卒之嚟到呢个我期待已久嘅白鳝煲仔饭,见到面头厚揼揼嘅烧脆鳝辘同埋只动L嘅窝蛋已经令人食指大动,夹起啲脆鳝,将只蛋同啲饭捞匀,再用个铁匙羹摷
秋香盐烧白鳝煲仔饭,卒之嚟到呢个我期待已久嘅白鳝煲仔饭,见到面头厚揼揼嘅烧脆鳝辘同埋只动L嘅窝蛋已经令人食指大动,夹起啲脆鳝,将只蛋同啲饭捞匀,再用个铁匙羹摷起煲底嘅饭焦,白鳝入口弹牙,肉质扎实,明显系新鲜货,加埋面头嘅鳗鱼汁搭少少嚟捞饭,招牌果然系招牌。