2019-02-25 58 浏览
依间野都开左一段日子,但因为怕多人,所以新开时都唔敢去住。见近排好似少人D,就同朋友一齐去食个Lunch啦。讲真,款式都算多既,只系冇我钟意既生牛河;唔,到底生牛河系咪泰式野呢?餐版,有2边一边Lunch系饭同炒河果D,另一边系汤河果D,重有一个早餐版。本来都想食汤河果D架,但佢冇生牛河,跟住朋友又话听说汤河都麻麻地,所以我地三个人都系叫炒野。一坐底就闻到好香虾酱味,可惜我真系麻麻地钟意饭,所以最后我叫左抄牛河。都几大碟,我只系食左一半就饱饱,另一半打包回家第二日做Lunch呢。牛河份量足,味都OK,但D炒蛋系甜架,重要系几甜果只,有少少怪。钟意食辣既朋友叫左个辣内碎炒河,我试左啖,都OK唔系太辣,几野味;不过我朋友就可能觉得唔多够辣啦,而且食到一半佢话劲多洋蒽,跟住就话唔食啰,洋蒽多过河粉。朋友本来话想食蟹肉炒饭的,但侍应话冇晒蟹肉。咁我地就提意不如叫虾酱炒饭,因为我地一入餐厅就觉得好香虾酱味。所以朋友最后都系叫左虾酱炒饭,我同另一个朋友都试左啖,有少少失望,因为明明入座前闻到劲香虾酱的,但朋友果碟系正我地面前都唔算好香,食落都系得少少虾酱味唔够劲。但就咁讲,个饭都好味既。三个人叫左

炒牛河

辣肉碎炒河

虾酱炒饭

三个人叫左三个餐连热饮冇加一,每位48蚊。价钱唔算贵,份量亦十分之大;我食足2餐(堂食只食到半碟,另一半我拎左回家第二日Lunch呢),一向大食既朋友都食唔晒,另一位男性朋友都话食完劲饱。而且都坐得舒服,基本应该都会去再食。唔知佢地晚餐又会系食乜呢?

我今日都几黑仔,食食下河粉比我了到几位白色野,望真D系百保胶呢。我都知,菜系用百保胶装,我自己煮饭洗菜时都成日要执走好多百保胶。不过一碟河粉食到几粒,我就有D...系冇洗菜?洗完执漏左?其实重有只系炒时热太热所以溶晒?
平时自己煮饭,会执晒出黎,真系冇谂咁多。今次之后,其实我真系会谂,平时冇见到有百保胶果D,到底系佢地有洗得干净,还是太热煮时已溶晒呢?出街食菜,到底食左几多百保胶落肚呢?
2019-02-22
炒牛河